Кардиолог: В момента пациентите са средство, а не цел
11.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Целият този спор за мораториума върху лекарствата показва какви големи дефицити има в системата, заяви в интервю за БНТ известният кардиолог доц. Иво Петров. По думите му новите лекарства, както и новите технологии, са необходими на здравеопазването. За съжаление през последните години, новите технологии не навлизат така, както би ни се искало. Лекарствата обаче доста по-бързо навлизат и доста по-бързо получават реимбурсация, т.е. пълно покритие от страна на касата, уточни доц. Петров.

„Мораториумът към мотивите на здравното министерство много добре се вижда, че това е една временна мярка за стабилизиране на касата. Повече от ясно е, че в касата има дефицит и повече от ясно е, че този дефицит не трябва да бъде компенсиран с просто наливане на средства, а трябва да бъде компенсиран с промяна на системата, с промяна на структурата. Сегашното ръководство на МЗ, което според мен е доста прагматично, се опитва наистина да въведе по-голяма яснота и по-голяма прагматичност в управлението. През последните години най-малко значение в здравеопазването като таргет има пациента. В момента пациентите са средство, те не са цел“, каза кардиологът.

Според доц. Петров, трябва да се въведат много строги стандарти и да се контролира тяхното спазване.

Той коментира и новите правила за ограничаване на шофирането при хипертония и диабет, които се предлагат от здравното министерство. За високо кръвно налягане, което крие потенциален риск, вече ще се считат стойностите над 180/110.

Хора с подобен здравословен проблем ще могат да си вадят книжка само с документ от кардиолог. Тези, които имат устройства, подпомагащи сърцето, няма да могат да карат автобуси и камиони. Документ ще представят и диабетно болните, които са на инсулин и получават често кризи. Бележка ще се иска от хората с трансплантирано сърце. Доц. Иво Петров каза, че трябва да се обърне внимание на неконтролираните заболявания с висок риск.

„Най-важното е, че недобре контролираните хипертоници и диабетици няма да им бъде позволявано да шофират. Тоест трябва да се обърне внимание на личния ангажимент за контрол на заболяването – така наречения кампланс. Тоест, когато ние предписваме една терапия, имаме предвид точно това – да бъдат предпазени от потенциални инциденти хипертониците и диабетиците“, каза Петров.

Кадър: БНТ

About the Author :

Leave a reply