Авторитетът на армията чувствително се е повишил, твърди проучване
12.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

През 2017 г. в очите на българското общество осезаемо се повиши авторитетът на армията – до нива от 51% на доверие, а недоверието е намаляло до нива от 33%. Това показват данни на „Галъп“ в обобщение на отиващата си 2017 г., базирани на традиционния ежемесечен „Политически и икономически индекс на „Галъпи нтернешънъл“ – независимото от външно финансиране изследване.

По този начин армията затвърждава допълнително по традиция високия си рейтинг като една от най-уважаваните измежду институциите на властта, коментират социолозите. Те посочват, че армията е една от малкото институции, при която стойности на доверие и недоверие се движат в годините на сходни нива.

Според социолозите вероятно този допълнителен моментен ръст в 2017 г. обществена инерция около встъпването в длъжност на президента Румен Радев – доскорошен генерал от военновъздушните сили. Традиционно високите нива на доверие в армията се дължат най-вече на нейната непартийност.

В годините в началото на века обаче постепенно се налагаше тенденция към спад в авторитета на армията в обществото, за да се стигне до последното десетилетие, когато положителни и отрицателни стойности на практика се уеднаквиха – както се вижда и в графиката. Една от причините според тях вероятно е свързана с намаляването числеността на армията, респективно на нейната тежест в общественото мнение, както и на редицата трудности, които армията изпитваше в годините. Вероятно влияние оказваха и съюзническите ангажименти, който не предизвикваха ентусиазъм в мненията на мнозина.

Доверието в министъра на отбраната Красимир Каракачанов в последните две години е преминало от обичайните си до този момент нива от около 10%, понякога до 15%, за да достигне трайно на равнища от 20-25%, на които се задържа и през 2017 г. Това прави Каракачанов един от сравнително одобряваните участници в политическия процес, отбелязват социолозите.

Според данните доверието в полицията е затвърдило известна положителна инерция през 2017 г. Преди две години то е било на нива около 30%, а сега е 46%. За последните две години недоверието е спаднало – от стойности, близки под 60%, преди две години, до стойности от 44% сега.

Последният осезаем пик в доверието към полицията беше по времето на първия мандат на ГЕРБ, когато активността на вътрешния министър Цветан Цветанов се открои, отбелязват от Галъп. Доверието в полицията тогава достигна кратковременна пикова стойност близка до 50% В края на 2010 г. обаче скандали около Цветанов разсеяха това усещане.

Доверието в полицията като цяло се влияе от подобни политически фактори в много по-голяма степен в сравнение с армията. Така например, периода на главния секретар Бойко Борисов беше един от периодите с най-високи стойности. Скандалът около Румен Петков пък доведе до ръстове на негативните оценки и т.н.

Доверието във вътрешния министър Валентин Радев през тази година се утвърждава до равнища на положителни оценки от над една десета от пълнолетното население. Все още обаче близо 40% не са запознати с личността на Валентин Радев – това е закономерно на този етап.

About the Author :

Leave a reply