Запорираха 40 фирми, банкови сметки и имот на Иво Прокопиев
12.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

40 дружества, банкови сметки и имот в Созопол са запорирани от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) по проверката на доходите на Иво Прокопиев, стана ясно от брифинг на комисията днес.

Ответници по бъдещите искове в гражданското дело ще са той, съпругата му Галя Прокопиева, акционерните дружества „Алфа Финанс Холдинг“, „Соларпро Холдинг“, „Алфа Енерджи Холдинг“ и фондацията „Граждански медии“.

Над 14 млн. лв. несъответствие между приходи и доходи са открили инспекторите на КОНПИ. „Имаше теч на класифицирана информация към Прокопиев“, каза председателят на комисията Пламен Георгиев.

След началото на проверката международния отдел на КОНПИ установил, че Прокопиев се опитва да прехвърля дружества в Кипър.

Приватизацията на „Каолин“ отпреди 18 г. е проверявана от КОНПИ заради продажбата му през 2012 г., от които Иво Прокопиев е придобил 150 млн. лв., стана ясно на пресконференцията. „Каолин“ беше приватизиран от Работническо-мениджърско дружество за 7,5 млн. лв., след което е придобито от фирми на Иво Прокопиев. Открити са нарушения по нея като неразясняване на работниците за правото им за привилигировано придобиване на акции в дружеството, казаха от КОНПИ.

„Няма нищо вярно в твърденията на КОНПИ. Сделката за „Каолин“ е законна и това се доказва с влязла в сила оправдателна присъда от 2004 г. Това е безпрецедентна злоупотреба с власт. Както с нас, могат да се разправят и с други“, обяви Иво Прокопиев на брифинг след този на КОНПИ.

About the Author :

Leave a reply