Ветото на президента за бюджета на НЗОК бе отхвърлено в ресорната комисия
12.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Бюджетната комисия на парламента отхвърли президентското вето върху част от бюджета на НЗОК за 2018 г.. Депутатите приеха повторно бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. „За“ закона са гласували 12 народни представители, „против“ – 6, а „въздържали се“ – 1, с което ветото на държавния глава Румен Радев бе преодоляно.

В мотивите на ветото се посочваше, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционното право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ.

Преди дни стана ясно, че президентът Румен Радев наложи вето на Параграф 6 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. заради незаплащането от НЗОК през 2018 г. на определени лекарствени продукти.

Според държавният глава се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ. Лимитираният финансов ресурс за здраве налага оптимизиране на разпределението, разходването и контрола на наличните средства. Това, обаче, не може да е за сметка на конституционните права на гражданите и социалната справедливост

About the Author :

Leave a reply