Мая Манолова обяви, че дава цената на водата на прокуратурата
13.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Омбудсманът Мая Манолова дава на прокуратурата готвените от КЕВР нови цени на водата. Предвижда се поскъпване в 14 града от 1-ви януари, съобщи за БНТ Мая Манолова. Окончателното решение ще бъде взето в петък, а предварителните разчети, бяха публикувани на 30 ноември. Според тях най-голям скок на водата – 20% ще има в Ямбол, във Враца -13 на сто, а в София – малко над 9.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране заяви, че не може да коригира цените, тъй като те са заложени в 5-годишните бизне спланове на ВиК дружествата и са съобразени с инфлацията.

„Тъй като нямам право да атакувам това решение на КЕВР пред съда, а ще сe обърна с молба към прокуратурата да протестира цената на водата. Установихме нарушения при формирането на цената на водата в ущърб на гражданите и в полза на монополните ВиК асоциации, зaигравка с числа, манипулативно използване на периода и числата на инфлацията и на другите компоненти“, обясни Манолова.

„Ние не можем да променим цени, които още с 5-годишния бизнес план, където са записани цените за всяка една от тези 5-години, всичко това е фиксирано. След третата година ние ще проведем регулаторен преглед-одит, на това, което са извършили ВиК операторите и ако се окаже, че не са изпълнили инвестиционните програми, заложени в бизнес плана, естествено, че ние веднага ще коригираме цените на ВиК услугите“, отговори Иванов.

About the Author :

Leave a reply