Има теч на информация към Иво Прокопиев, твърди шефът на КОНПИ
13.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

За проверката на бизнесмена Иво Прокопиев няма нищо чрезвичайно, тя е заради повдигнато обвинение. Законът ни задължава в тази ситуация да извършим проверка. Нямаме право на преценка, когато е повдигнато обвинение по текстове от НК ние сме задължени да направим проверка. Това каза в предаването „Денят започва“ по БНТ Пламен Георгиев, председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) по повод искане за запор на имущество на Прокопиев, съпругата му и контролирани от него дружества за близо 200 милиона лева.

Относно „Каолин“ и EVN той обясни, че в България действа т.нар. „гражданска конфискация“ , а именно по думите му, това е необяснимо богатство. „За нас няма значение какво е обвинението. то е поводът за започване проверка.“, каза още Пламен Георгиев. „Философията на е да проверим източника на имуществото дали е законен, или не.“

„Установихме преди 5 години продажба на дружеството „Каолин“ и трябва да проверим приватизацията на това имущество, източникът на тези законен ли е или не. Няма как да признаем този доход за законен и оттам тези 150 млн. от юридическо лице са незаконни. Очевидно има теч на информация. Г-н Прокопиев съобщи, че е знаел през цялото време какво се случва. Информирали сме Държавната агенция „Национална сигурност“ за това от къде изтича класифицирана информация“, каза шефът на КОНПИ.

Георгиев допълни, че са установили, че има несъответствия повече от 14 млн. лв., отделно, както и много нарушения при продажбата на „Каолин“, която не му се признава като доход на юридическо лице. Установихме фрапиращи нарушения. Според него другата страна е говорила с общи фрази и епитети.

Според Георгиев, не е вярно твърдението на Прокопиев, че има присъда и че е запорирали дружеството Икономедия. По думите му само 7.5% са запорирани от Икономедия и няма никаква опасност за бизнеса му.

Кадър: БНТ

About the Author :

Leave a reply