Иво Прокопиев се оплака, че Бойко Борисов не искал независими медии
13.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

На премиера Бойко Борисов не му харесва да има независими медии, заяви в предаването „Тази сутрин“ по бТВ бизнесменът и медиен издател Иво Прокопиев. Той посочи, че министър-председателят е работодател на председателя на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), която наложи запор на негови имоти.

Цялата тази кампания е „груба политическа поръчка“, каза Прокопиев. На въпрос откъде идва ударът, той отговори: „Г-н Георгиев вчера си каза съвсем ясно. Той каза: „Моят работодател е премиерът Бойко Борисов“. Така че той, като един съвестен служител, най-вероятно изпълнява инструкциите на своя работодател. И сега е ред на неговия работодател г-н Борисов да каже на обществото той подкрепя ли репресията на КОНПИ срещу „Капитал“ и „Дневник“ или не я подкрепя“.

Прокопиев призна, че се е срещнал с Борисов, когато е разбрал за предстоящата проверка, но не за да се опита да я спре, а за да го информира за законовите нарушения, които се готвят – че това, което предстои да се случи, е несправедливо и незаконно. Премиерът отговорил, че и на него не му харесва, но нищо не може да направи. Но „не непременно Бойко Борисов казва истината във всяка ситуация“, добави гостът.

„Проблемът е, че институциите на държавата са приватизирани, суверенът е подменен, те не служат на интересите на гражданите, а на интересите на няколко души (…) На г-н Борисов според мен определено не му харесва да има независими медии“, каза Прокопиев.

Вчера бизнесменът и КОНПИ взаимно се обвиниха в политически натиск, злоупотреби и изтичане на информация, след като Комисията наложи запор върху имоти на Прокопиев и неговото семейство в размер на близо 200 млн. лв. Председателят на КОНПИ Пламен Георгиев се оплака от медиен натиск и нарече изданията на Прокопиев „групировка“, а бизнесменът нарече Комисията „бухалка за репресия“.

Той определи действията ѝ като „много брутален натиск“, който показва „желанието да бъде запушена устата на медиите и да бъде убита тяхната икономическа база“.

„Чухме поне 10 груби лъжи“, коментира Прокопиев. По думите му „това, което КОМПИ прави, е доста брутално да се постави над закона и обективните факти“.

Кадър: бТВ

About the Author :

Leave a reply