Правителството взема спешни мерки срещу паралелната търговия с лекарства
13.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Както се очакваше ще бъде въведена електронна система, която ще следи движението на всички лекарствени средства на територията на България, от влизането им през граница, през големите търговски вериги, през малките аптеки и разбира се и до лечебните заведения. И другата важна промяна в Закона за лекарствените средства са санкциите. Ще има тежки глоби за нарушителите, съобщи здравният министър Кирил Ананиев след днешното правителствено заседание.

Малките аптеки ще бъдат глобявани при първоначални нарушения с 10 000 лева, а при повторно – с 20 000 лв. Големите дистрибутори на лекарствени средства ги грози гроба от 25 000 лева при първо нарушение и отнемане на лиценза при второ такова.

Въвеждат се и два позитивни лекарствени списъка. „Единият списък е за тези лекарства, за които временно може да направи ограничение в износа на лекарства при установяване на недостиг, а другият списък е за лекарствените продукти, които в рамките на предходните три месеца, търговците на едро са уведомили ИАЛ, че ще изнасят лекарствени продукти извън нашата страна“, обясни министърът на здравеопазването.

За дълговете на болницата в Ловеч вече също има решение. Тя е един казус, който е валиден за почти всички лечебни заведения от този тип в България. Здравният министър е провел серия от срещи с кредиторите. Знаем, че 800 00 лв. са блокирани от кредиторите на болницата. Договорено е да бъдат разсрочени тези задължения на 80 000 лв. Това ще освободи ресурс, с който да бъдат платени септемврийските заплати на медицинския персонал и ще даде възможност за закупуване на най-важния консуматив – кислород, за да може лечебното заведение да продължи да работи.

Подобно ще бъде положението във Врачанската болница. Всички болници с 50+1 държавно участие ще се премине към разговор с техните кредитори и разсрочване на техните задължения до поносими нива, което ще позволи те да функционират, да бъдат изплащани заплатите, да се купуват консумативи и да се лекуват пациентите, съобщи здравният министър Кирил Ананиев.

About the Author :

Leave a reply