Борислав Сарафов встъпи в длъжност като шеф на следствието
19.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Десет дела за тежки криминални престъпления ще бъдат възложени на Националната следствена служба (НСлС) до края на годината. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на церемонията по встъпване в длъжност като директор НСлС на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов. Цацаров обясни, че има визия кои ще бъдат тези дела, но когато бъдат възложени, ще станат ясни.

Цацаров заяви пълната си подкрепа за осъществяване на промени, свързани със структурата, ръководството и натовареността на НСлС. Той препоръча на Сарафов да направи събрание на следователите, за да чуе колегите си и тяхната визия, а след това да пристъпи към действия.

Борислав Сарафов си пожела добро взаимодействие с институциите. Той се обърна към следователите с думите, че заедно ще „успеем да възстановим имиджа и мястото на НСлС в системата“ и отбеляза, че авторитетът на службата се е позагубил в годините.

След тържественото назначение, Сотир Цацаров пожела на своя колега да подкрепи НСлС и да направи така, че на нея да не се гледа като нещо, което е малко встрани от прокуратурата, защото тя трябва да бъде в началото.

Пред медиите Сарафов коментира, че промяната в работата на НСлС може да се случи и с организационни мерки, и със законодателна промяна. По думите му законодателна промяна в посока натоварване на НСлС с дела би била изключително ценна и полезна.

„Убеден съм, че ще успеем да възстановим имиджа и мястото на Националната следствена служба. Тя е служба с висок авторитет, който сякаш някак си се позагуби през годините. Силно се надявам това да се възстанови. Това не бих могъл да направя сам, а с ваша подкрепа и съдействие. Разчитам на вас и ще се осланям на вас. Можете да разчитате на пълната ми институционална подкрепа. Това е моята служба и в никакъв случай не би могло да се говори за закриването ѝ. В сряда в 14.00 часа ще свикаме общо събрание, на което да се запознаем и да обсъдим приоритетите в нашата работа, натовареността, да чуя вашите идеи както по отношение на ръководството, така и по преструктурирането на службата“, заяви Сарафов и уточни, че на него ще представи своите нови заместници, с които ще работят 5 години.

Заместниците на Сарафов в НСлС ще бъдат Магдален Маринов, Юлияна Петкова и Ивелина Христова. При представянето им, новият директор на НСлС посочи, че те се ползват с безупречен професионален и личен авторитет.

About the Author :

Leave a reply