Комисия ще разрешава лечение с лекарства под мораториум
19.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Комисия ще разрешава лечение с лекарства, които са засегнати от наложения чрез Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. мораториум, при доказано неефективна терапия или при липса на алтернатива. Това обяви пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той участва в откриването на филиал за спешна медицинска помощ в Божурище.

Ананиев каза още, че е създал работна група, която да предвиди всички промени, които трябва да се направят в нормативните актове и увери, че всичко ще бъде готово до края на декември.

Възможно е, по думите на министър Ананиев, в някакъв момент да работят и няколко комисии, ако се натрупат много заявления за лечение към основната комисия. Един от вариантите за набавяне на нужния медикамент е болницата, в която се лекува пациентът, да го доставя, обясни той.

Ананиев отново заяви, че ще бъде „гарант за бързото придвижване на документите на нуждаещите се пациенти, за да не се стига до забавяне на лечението. Ще създам цялата организация, за да няма случаи, както бяха във фонда за лечение на деца“. Финансирането на новите молекули ще изисква много пари, но други пера в Министерството на здравеопазването няма да бъдат лишени от средства, добави още Ананиев и изрази убеждението си, че правителството ще даде подкрепата си, ако са необходими допълнително пари.

Шест нови изнесени центъра за спешна медицинска помощ ще бъдат открити в Земляне, в болница „Пирогов“ и Диагностично-консултативните центрове – 5, 12, 23 и 24 съобщи директорът на Центъра за спешна медицинска помощ София-град д-р Георги Гелев.

Средната скорост на една линейка в града е 25 км/час, каза д-р Гелев. При такава скорост и чрез откриване на новите изнесени центрове ще може до десетата минута да се стига до мястото на инцидента, допълни той.

Екипите, които ще бъдат в тези изнесени центрове няма да се връщат в централата на ЦСМП София-град, а след приключване на работата си по даден адрес ще се връщат в изнесения център. Очаква се изнесените центрове да започнат да работят до края на тази година.

Филиалът за спешна помощ в Божурище ще обслужва населението в цялата община, което досега е било обслужвано от филиала в Костинброд. В него ще работят 6 екипа с две линейки. По думите на д-р Гелев предстои да се изгради нова сграда за нуждите на филиала в Божурище, като построяването й ще бъде финансирано с европейски средства от проекта за модернизация на спешната помощ.

About the Author :

Leave a reply