Мая Манолова: Имаше смисъл от натиска ми над КЕВР за цената на водата
19.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Имаше смисъл от натиска, който оказах на КЕВР, защото в последното си решение са се съобразили с аргументите ми, че манипулират числата. Това заяви омбудсманът Мая Манолова в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ.

„Решението на КЕВР за повишаване на цената на водата е незаконно и това може да бъде доказано пред съд. В координация съм с главния прокурор Сотир Цацаров, а днес имам среща с ръководителя на Върховна административна прокуратура, за да му представя моя анализ и Прокуратурата да протестира тези решения. Всъщност имаше и смисъл от натиска, който оказах на КЕВР, защото макар и да отричаха, в последното решение са се съобразили с аргументите ми, че манипулират числа и по отношение на инфлацията са взели коректните цифри. По този начин в Ямбол вместо с 20% водата е увеличена със 17%, а във Враца вместо с 13% – с 11%. Наистина КЕВР си прави каквото си иска и използва еквилибристики, така че да осигури максимално висока пределна цена, за да могат ВиК дружествата да събират максимално пари от хората и да имат максимални печалби. Те са се съобразили за всичките 15 области, тъй като в доклада бяха взели информация от декември 2016 г., а в същото време в наредбата пише, че инфлацията, с която се увеличава цената на водата, трябва да се вземе от момента, в който е определена първата цена за ценовия период. И тъй като решенията са след месец септември, трябваше да се вземат числа от 1 октомври до 1 ноември, от 1 ноември до 1 декември и т.н. И в момента, в който са коригирали числата по начина, по който аз ги разобличих, в крайна сметка окончателното решение е паднало с по 3 пункта в тези 15 области“, каза още Манолова и посочи, че другият голям проблем е в нечестното използване на един друг критерий от страна на КЕВР – социалната поносимост към цената на водата.

„КЕВР има ангажимент да провери колко коректно са изготвени бизнес плановете, но според експерти там числата за оперативните разходи в бъдеше време са завишени. Това е числителят на формулата, който е завишен, а знаменателят – очакваните бъдещи фактурирани количества вода, е занижен. Моето твърдение е, че това трябва да бъде проверено чрез съдебна проверка. Трябва да се разбере защо КЕВР е взела данните от по-високото изследване на Националния статистически институт (НСИ) от средните месечни доходи на домакинствата. А разликата между двете изследвания е 100%. И твърдя, че ако бяха взети данните от по-ниското изследване на средно месечните доходи на домакинствата, което е официално обявено от НСИ, в три от областите изобщо нямаше да има увеличение на водата – Монтана, Кърджали и Силистра. Очаквам да коригират цената на водата надолу, така че поне хората от малките населени места, където има много ниски доходи, хората да не усещат толкова силно тази несправедливост“, каза омбудсманът.

About the Author :

Leave a reply