Обещават запазване на правата на българите във Великобритания след Брекзит
19.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Премиерът Бойко Борисов се срещна днес в министерския съвет с главния преговарящ за излизането на Великобритания от Евросъюза Мишел Барние.

Българското председателство ще бъде изключително важно за преговорите по Брекзит, каза Мишел Барние след срещата пред журналисти. Сложихме край на първия етап на преговорите с Обединеното кралство и се разбрахме правата на европейските граждани във Великобритания и на гражданите на Обединеното кралство да са защитени. Това се отнася и за българите там и за гражданите на Великобритания в България допълни той. Ще имам срещи с министри, депутати и работодатели по темата Брекзит, допълни Барние.

Въпросът за правата на българите във Великобритания беше поставян неколкократно от вашия министър-председател Бойко Борисов по време на преговорите, каза Барние. Съвместно постигнахме споразумение, което ще се превърне в договор след няколко месеца, посочи Барние. Споразумението включва  правото на българите да пребивават във Великобритания, да получават социални услуги, преносимост на социалните права, както и правото да се събират със семействата си. Това се отнася и за британците, които са решили да живеят тук, в България, допълни главният преговарящ. Важни са разговорите за икономиката и правилата за свободна търговия. Трябва да развиваме и сътрудничество във въздухоплаването, в правосъдието и за стабилността на нашия континент, посочи той. ЕС и Великобритания трябва да работят съвместно, но в друга рамка, подчерта Барние. Сътрудничеството е нужно да включва борбата срещу тероризма, отбраната и сигурността. България е добре подготвена да продължи работата по тези теми, отбеляза Мишел Барние.

От името на всички се надявам да придвижим преговорите с Великобритания напред, отбеляза Бойко Борисов. Пожизнено са гарантирани правата на българите, които вече са във Великобритания. За след „развода“ ще договаряме следващи условия, защото още не знам параметрите на Брекзит, допълни той.

Социалният, финансовият и икономическият залог са много големи в тези преговори. Ако Брекзит не стане с правилни стъпки, може да има щети за милиарди и човешки съдби да бъдат поставени на кръстопът, каза Борисов. Оттук насетне се надявам да се намери баланс и на други теми като военното сътрудничество и  сигурността. Специалните ни служби трябва да работят в пърлен синхрон по теми като тероризъм, прането на пари и миграцията, допълни той. Започваме усилено да  работим по европейския бюджет, в който след излизането  на Великобритания от ЕС ще има десет милиарда евро по-малко всяка година.

Мисля, че този Брекзит ще е труден, каза българският премиер. Политическата декларация трябва да бъде добре подготвена в следващите няколко месеца и се надявам да имаме една обща позиция, посочи Борисов.

Много се надявам Великобритания да се върне в ЕС, каза още Бойко Борисов.

About the Author :

Leave a reply