Министрите ще приемат окончателния календар на Българското председателство на ЕС
19.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Окончателният календар на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз за 2018 г. ще бъде приет от правителството утре. Това обяви ресорният министър Лиляна Павлова по време на семинар в Правец, организиран от Столичния общински съвет за проектобюджета на София за 2018 г.

Павлова уточни, че календарът ще включва 299 официални събития в България по време на председателството в първите шест месеца на 2018 г. Правителството ще приеме утре и отчета на подготовката за председателството. Изпълнили сме изцяло мерките по подготовката, посочи Павлова.

Предизвикателство за София ще бъде срещата на върха на лидерите на страните членки на ЕС и на Западните Балкани, която ще е на 16 и 17 май 2018 г. Работим в координация със Столична община и МВР, за да се използват всички канали за информация на гражданите за организацията на движението и промените, каза Павлова.

Министърът посочи, че към България има огромни очаквания. По думите й през 2018 г. ще има четири „горещи картофа“ – Брекзит, финансовата рамка на ЕС, миграцията и енергийния пакет. Предстои тежко и важно законодателство, което трябва да се приеме в ЕП през 2018 г., допълни тя. Председателството е възможност да покажем, че сме не само бенефициент на евросредства, а че сме достоен член на ЕС, който умее в моменти на криза да бъде балансьор или търсещият консенсус, посочи Павлова.

Българското председателство на Съвета на ЕС е сериозно предизвикателство, но и възможност за града, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Основните събития по време на председателството ще са в НДК, Резиденция „Бояна“ и „София Тех Парк“. Ще има някои неудобства, но гражданите ще бъдат информирани, каза кметът. Столична община е изпълнила интегрирана система за сигурност с МВР, като са били обединение видеокамерите на общината и на МВР, допълни Фандъкова.

About the Author :

Leave a reply