Кабинетът дава допълнително 15 милиона лева на БАН
19.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Министерският съвет ще отпусне допълнително 15 милиона лева на служителите на Българската академия на науките (БАН). Новината дойде след среща на премиера Бойко Борисов с представители на академията.

В неделя на извънредна пресконференция ръководството на БАН обяви, че след свикване на Общо събрание след празниците ще започнат национални протестни действия. От БАН нарекоха занижените средства за наука и по-специално за БАН „варварско отношение към българските учени“, но днес, след срещата нещата изглеждат по-различно. Стана ясно, че този четвъртък ще има ново общо събрание, на което най-вероятно спуснатите черни знамена на сградата на БАН ще бъдат вдигнати и протестните действия отменени.

„Това, което постигнахме като споразумение с БАН, конкретно днес е да бъдат предоставени допълнително 15 млн. лв. по бюджета на БАН от планираните средства в централния бюджет. Това ще стане след влизането в сила на Закона за държавния бюджет за 2018 г. т.е. след 1 януари. Тези средства ще бъдат разпределени между научните звена в академията, в зависимост от оценката за научната дейност и резултатите“, обяви образователният министър Красимир Вълчев.

„Ние сме много приятно изненадани от бързата реакция на премиера с посредничеството на министър Вълчев се получи един много добронамерен, много полезен разговор. Изложихме нашите проблеми, споделихме тревогите за академията и мога да кажа, че получихме едно разбиране и една загриженост“, каза Евелина Славчева, председател на Общото събрание на БАН.

About the Author :

Leave a reply