ГЕРБ дадоха заден ход – готови да махнат мораториума за нови лекарства
20.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

ГЕРБ се отказа от мораториума върху новите лекарства. Председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов е разговарял по темата с лидерите на всички парламентарни групи, с премиера Бойко Борисов и с министрите на финансите и здравеопазването. Има готовност за създаване на 6 комисии за разпределяне на скъпоструващите лекарства, се казва в съобщение, разпространено от ГЕРБ.

От партията посочват, че за да бъдат спрени всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение, ще предложат на Председателски съвет в сряда в парламента да бъде гласувана отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на здравната каса. Партиите са постигнали консенсус, че чувствителна тема като здравеопазването не трябва да се използва за политически спекулации и за игра със страховете на пациентите.

По-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи, че е разговаряла с премиера Бойко Борисов с предложение за спешна актуализация на бюджета на НЗОК за 2018 г., която да се случи до края на годината. Тя каза, че е била упълномощена да разговаря с Борисов от онкоболните и пациентските организации, които са протестирали срещи мораториума за нови лекарства. След това й се е обадил председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Нинова съобщи, че за да спестят цялата процедура за минаване през Министерския съвет, от БСП събират подписи за поправка в бюджета на НЗОК и ще я внесат в парламента до края на деня. Става въпрос за един текст, да отпадне параграф 6 от бюджета и нищо повече, обясни тя.

Държавният бюджет е задължение само на Министерския съвет, с бюджета на Касата не е така, обясни тя. Обърнах се към Борисов – нека не работят на инат, очевидно това, което направиха е голяма грешка, коментира Нинова.

Декларирам от името на ПГ на „БСП за България“, че сме готови на извънредни заседания, нощни заседания, съкратени срокове, но да направим актуализация на бюджета на Здравната каса, посочи Нинова. Тя отбеляза, че са готови да работят и между празниците.

Лидерът на БСП посочи, че според пациентите е неприемливо да бъде заобиколена една забрана в закона с комисия, а единственият легитимен начин за излизане от ситуацията е да се направи спешна актуализация. Тя отбеляза, че Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. е обнародван днес и ще е прецедент веднага да се направи актуализация, но по думите й това е единственият начин тези хора да не останат от 1 януари необгрижени. Пациентите са изчислили, че, ако тази комисия заседава един път седмично, ще трябва да гледа 170 случая на заседание, каза Нинова. Според нея това няма да реши проблема, а ще го задълбочи.

Ако предложението за актуализация не се приеме, БСП ще пусне жалба до Конституционния съд, но това е бавен процес, а от 1 януари бюджетът влиза в сила и хората остават без лекарства, коментира Нинова.

About the Author :

Leave a reply