Столични квартали протестираха срещу мръсния въздух
20.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Десетки жители на столичните квартали „Красна поляна”, „Овча купел”, „Западен парк”, „Оборище”, „Младост” и „Дружба” излязоха снощи на протест срещу замърсяването на въздуха в града. Гражданите често се налага да живеят при нива на фините прахови частици, които превишават в пъти нормите и затова искат мерки от институциите.

Протестиращите в „Красна поляна“ спонтанно тръгнаха по бул. „Никола Мушанов“. Те са едни от хората, които дишат може би най-мръсния въздух. Сравнително аналогична е ситуацията и в квартал „Западен парк“, където тази вечер също хората са се събрали на протест.

Причината е близостта на двата квартала до бившите Виетнамски общежития и до Факултета, където през зимата за отопление се горят гуми, дограма и изобщо всевъзможни замърсители на въздуха. През зимата те често са не само над нормите, а направо са опасни за здравето и живота, споделят организаторите.

А иначе данни от октомври месец сочат, че София е една от 14-те зони с най-силно замърсен въздух в цяла Европа. Справянето с този проблем е един от приоритетите на Столичната община за следващата година, стана ясно при обсъждането на бюджета за 2018. Вчера стана ясно и че 480 млн. ще бъдат отделени за екология догодина.

Мръсният въздух е проблем не само на жителите на кварталите, които излязоха на протест, но и на целия град, коментират софиянци. Хората, които живеят в „Младост“, са убедени, че въздухът, който дишат, е силно замърсен. Тук обаче основният замърсител е друг, а не отоплението на твърдо гориво и изгарянето на отпадъци.

Според жителите на столичните квартали „Младост“ и „Дружба“ колите са сред основните замърсители на въздуха в района.

Сред предложените от Столичната община мерки за справяне с този проблем са отказът от дизела за градския транспорт и преминаването на газ и метан, както и повече контрол за отоплението на дърва и друг вид твърдо гориво.

Оказва се, че е недостатъчен и броят на постоянните измервателни станции, които отчитат качеството на въздуха. На територията на София те са едва пет. За да улесни достъпа на гражданите до информацията за състоянието на въздуха, Столичната община въвежда система за ранно предизвестяване.

Ако някъде в столицата нивата на фини прахови частици са над нормата, общинската администрация ще предприема превантивни действия, като например да ограничава автомобилния трафик, а при четирикратно надвишаване на допустимите нива, дори да прави използването на градски транспорт безплатно. Резултатите от новата система ще са достъпни на сайта на Столичната община.

About the Author :

Leave a reply