Депутат от ГЕРБ иска стимулиращи мерки срещу замърсяването на въздуха
20.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Мерките за подобряването на въздуха в населените места в България трябва да се не само рестриктивни, но и стимулиращи. За това се обяви в предаването „Денят започва“ на БНТ Ивелина Василева – председател на парламентарната комисия по околната среда и водите и депутат от ГЕРБ. Тя посочи, че в България основният проблем остава замърсяването на въздуха с фини прахови частици, но до голяма степен е решен проблемът с останалите видове атмосферни замърсители като азотен диоксид.

Василева призна, че битката с мръсния въздух е от доста време и тя изисква много усилия.  „Проблем има и исканията на хората са легитимни, защото всеки има право да живее в здравословна среда“, каза Василева.

Тя цитира изследване на „Еробарометър“, според което българите считат проблема с мръсния въздух като основен екологичен въпрос. „Реално в населените места в България няма проблеми с други замърсители като азотни оксиди. Проблемът с фините прахови частици е валиден за 29 големи града в България. Той е проблем и в други държави, което е установено от Европейската комисия. Има и осъдително решение на Европейския съд“, припомни Ивелина Василева.

Тя се обяви за усъвършенстване на нормативната уредба, като се позова на промените в Закона за чистотата на въздуха от 2015 г., които дават по-големи права на общините да се справят с проблема на местно ниво. Според Василева е необходимо да се въведе стандарт при използваното в домакинствата твърдо гориво като дърва, въглища и пелети.

„През 2016 г. беше сформирана работна група за стандарт за въглищата, например. Необходимо е да се въведе строг стандарт и да не се използват въглища с високо съдържание на сяра и пепел, като така ще се ограничи замърсяването. Истината е, че ако се използват сухи дърва за отопление, замърсяването е с 40 процента по-малко“, напомни бившият екоминистър.

Според Василева членовете на комисията на околната среда са готови да разгледат максимално бързо законодателните решения, за да влязат те в сила. Тя допълни, че има пълна подкрепа от парламентарните групи за законодателни решения, които ще помогнат за подобряването на чистотата на въздуха.

Като разрешения тя очерта развитието на градския транспорт и закупуването на екологични автобуси и мотриси за метрото за София, например. Тя посочи, че е стартирана програма за насърчаване хората да закупуват електромобили – превозни средства, които нямат двигател с вътрешно горене, а използват електромотор, захранван от батерия. Василева допълни, че трябва да се насърчава и използването на градския транспорт като той се подобрява постоянно.

Василева заяви, че ще има финансови стимули за закупуването не само на електромобили, но и на хибридни такива (превозни средства с електрически двигател и малък двигател с вътрешно горене).

Според Василева миенето на улиците в градските зони също допринася за намаляването на замърсяването на въздуха. Тя се обяви не само за рестриктивни мерки, но и за стимулиращи. Като пример тя посочи идея да се облекчават финансово онези, които купуват отоплителни печки с щадящо гориво.

About the Author :

Leave a reply