Въвеждат строги мерки за сигурност в празничните дни
21.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Министерствата на вътрешните работи, на транспорта и на регионалното развитие и благоустройство обединяват усилията си в осъществяването на всеобхватен контрол по време на предстоящите празници. Пред журналисти вътрешният министър Валентин Радев заяви, че по всички пътища в цялата страна ще има засилено полицейско присъствие, както и около всички големи търговски центрове. Радев уточни, че целта е да се предотвратят тежките пътни инциденти. В пресконференцията участваха още министрите на транспорта и на регионалното развитие и благоустройство Ивайло Московски и Николай Нанков, както и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Радев поясни, че навсякъде по магистралите ще се движат патрули с пуснати светлини. По думите му превантивно ще се спират тези шофьори, които са превишили скоростта. „Ще се извършват максимално много проверки, за да не се допусне граждани, употребили алкохол или наркотични вещества да управляват превозни средства“, уточни вътрешният министър. Той обясни, че планираният контрол показва загрижеността на институциите. Предвидени са и сериозни мерки за сигурност по време на новогодишния концерт на столичния площад „Александър Батенберг“, където дежурни полицейски екипи ще следят за недопускане на евентуални нередности.

Осигурено е взаимодействието на екипите на АПИ и Пътна полиция. Взети са и превантивни мерки, като ИА „Автомобилна администрация“ ще проверява транспортни фирми, основно за автобусни превози. Във всяка област ще има минимум по един екип, който ще дава дежурства. Анализирани са конкретни точки, където се очаква да е по -рисков трафикът, като там ще има мобилни екипи. Транспортният министър Ивайло Московски информира, че зачестяват инцидентите с нерегламентирано преминаване през жп прелези при включена сигнализация. Той определи това като безумие и посочи, че така шофьорите на автомобилите рискуват човешки живот.

От своя страна регионалният министър Николай Нанков допълни, че на 21-и приключват всички ремонти в страната, за да бъде осигурено по-спокойно придвижване по празниците. Той увери, че работят в тясна връзка с НИМХ и в случай на прогнозни данни за влошаване на метеорологичната обстановка, АПИ е ангажирана с подаване на редовна информация за състоянието на пътищата. Над 3000 машини ще са в готовност при нужда за почистване. Нанков съобщи също, че от петък започва продажбата на новите винетни стикери, като ще има такива и за три месеца. Всички винетки ще важат от датата на закупуването им. Транспортният министър анонсира, че се работи по промени, които да гарантират безопасността поне на средно европейско ниво, а след празниците ще има нормативна база за дейността на автосервизите.

Тримата министри обобщиха, че основната задача на екипната работа е опазването на човешкия живот.

About the Author :

Leave a reply