Отпада мораториумът НЗОК да плаща за нови лекарства
21.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Парламентът прие единодушно отпадане на мораториума Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да плаща за нови лекарства през 2018 г. Това стана с гласуване на първо и второ четене на Законопроект за изменение на Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. Законопроектът беше внесен с подписите на председателите на всички парламентарни групи.

Депутатите гласуваха отмяна на параграф 6 от Преходните и заключителни разпоредби, който гласеше, че през 2018 г. НЗОК няма да заплаща за лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование, за което е подадено заявление за включване в позитивния лекарствен списък, както и включени в позитивния лекарствен списък лекарствени продукти, които подлежат на заплащане за първи път през 2018 г.

Мотив за отмяната на мораториума е да се гарантира спокойствие и увереност сред гражданите, че НЗОК ще заплати за всички лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование през 2018 г.

В рамките на дебатите председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов благодари на всички групи за постигнатия консенсус и призова политиците да бъдат по-смирени.

Готови ли сме да направим изводите за това, което се случи, попита Нигяр Джафер от ДПС. Дано Народното събрание, постигайки консенсус в кавички, да извлече поуки от това, което ни се случи на всички, подчерта тя. По думите й консенсусът трябва да се постига при обсъждането и взимането на важни решенията, а не при „замазването“ на грешки. Джафер призова за повече разум и консенсус преди важните решения.

Днес поправяме една грешка и думите за този ден са – справедливост, ред и урок, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й денят е хубав, защото се възстановява справедливостта всеки българин да има достъп до здравеопазване. Възстановява се според нея и парламентаризмът, защото въпросът е бил решен в Народното събрание, а не с еднолично решение на премиера за комисии. Това е и урок за всички, но най-вече за 126 души в тази зала, че не бива да се гласува механично, че трябва да се работи с аргументи и да се чуват хората, каза още Нинова.

В реплика Цветан Цветанов отново призова в изказванията да няма политически заряд, който може да предизвика противопоставяне. По думите му опозицията отново се стреми да върне дебата в полето на противопоставянето. Единственото, към което сме се стремили, е да постигнем консенсус и нито една политическа сили да не се заиграва със страховете на хората, каза още той.

Не сте си научили урока, колеги, отговори Корнелия Нинова. Отново говорите за употреба на страховете на хората, за конфликт на интереси, посочи тя. Това говори, че ако няма натиск от обществото, ако няма натиск от опозицията, пак ще вземете такова решение, допълни тя.

Георги Михайлов от БСП призова всички депутати да преосмислят визията си за българското здравеопазване и посочи, че от БСП остават с протегната ръка за професионална, сериозна дискусия по темата.

About the Author :

Leave a reply