Прокуратурата ще проверява сведения за контрабанда на тютюневи изделия
22.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Започва проверка по доклада от турските служби, касаещ контрабанда на цигари, обяви главният прокурор Сотир Цацаров. От всички служби у нас ще бъдат изискани всички данни за контрабанда на тютюневи изделия. Има страници в доклада без заглавие и автор, нямат обозначение на службата, която го е създала, каза Цацаров. Допълнителни данни ще бъдат изискани от Интерпол през МВР.

От всички компетентни правоохранителни български служби и такива, които са свързани с националната сигурност ще бъдат изискани абсолютно всички данни, посочи Цацаров и допусна, че ще трябва да се сравни целият износ на тютюневи изделия, който е осъществен от страната, с производството на Булгартабак.

Според медийни публикации в доклада на турските служби пише, че „продуктите, идващи от българската компания „Булгартабак“, са се превърнали в източник на контрабанда в Турция“. Главният прокурор обясни, че докладът му е изпратен от вътрешния министър Валентин Радев заедно с писма, които определят степента на конфиденциалността при работа с него.

„На проверка ще бъдат подложени всички факти, които са изложени в доклада. Това означава, че от всички компетентни правоохранителни български служби и такива, които са свързани с националната сигурност ще бъдат изискани абсолютно всички данни, с които разполагат – ако разполагат с такива, за контрабанда на тютюневи изделия. Включително и по отношение на „Булгартабак“. Такива данни ще бъдат изисквани и от агенция „Митници“, обясни Цацаров. По думите му ще трябва да се сравни целия износ на тютюневи изделия, който е осъществен от страната, с производството на самата фирма.

Цацаров изрази предположение, че наблюдаващият прокурор ще изиска данни и от Интерпол, за да се установи кой е авторът на този доклад. Да се установи какъв е поводът за съставянето му и за какви цели е ползвана информацията в него.

Той обясни, че „всичко, което е стигнало до прокуратурата представлява страници“, които нямат заглавие, официален автор, нямат дори и обозначение на службата, която е създала доклада. „Всички тези данни ще трябва да бъдат изискани чрез МВР директно от Интерпол, за да се разбере действително не само авторството на доклада – естествено никой не се съмнява, че той е създаден от турските служби, но по отношение на това с каква цел – информационна, аналитична, както и данните, които са представени в него и т.н.“, заяви още главният прокурор.

Докладът, който беше оповестен у нас преди повече от месец, пристигна официално в прокуратурата в четвъртък привечер. Данните на турските служби са били изпратени и до Интерпол още през лятото, но досега нямаше никаква реакция от властите у нас.

Миналата седмица вътрешният министър Валентин Радев заяви, че се е запознал с доклада, за който първоначално твърдеше, че не съдържа твърдение, свързано с „Булгартабак“, и обяви, че ще питат компанията за констатациите на турските служби.

About the Author :

Leave a reply