Правителството на поход в защита на данъчни служители
22.12.2017  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Министърът на финансите Владислав Горанов заяви пред журналисти в министерския съвет, че посегателството срещу висшия данъчен служител Иво Стаменов не се разглежда като посегателство срещу конкретна личност и конкретен държавен служител, а като изстрел срещу държавата и държавността. „Няма да останем безрезервни към подобно деяние“, заяви Горанов.

Министърът изтъкна, че Стаменов е и ще продължава да бъде добросъвестен и честен държавен служител.

Той информира, че са получени уверения от Агенция „Митници“ и НАП, че добрите резултати от тази година ще продължат и през следващата, както и, че начинът, по който се работи досега, ще продължи независимо от наглото, по думите на министъра, посегателство срещу държавен орган.

Финансовият министър отбеляза, че всеки ден идват успокояващи новини от ВМА за състоянието на простреляния висш данъчен служител и допълни, че там работят уникални специалисти и лечебното заведение разполага с най-модерната апаратура, медикаменти и консумативи. Той съобщи, че медиците са уверени, че състоянието на Стаменов се развива положително.

Министърът направи този коментар, след като опитът за посегателство срещу високопоставен държавен служител е бил обсъден на среща на премиера Бойко Борисов с ръководството на Националната агенция за приходите и с директорите на териториалните дирекции на Агенцията, Агенция „Митници“, главния прокурор, министъра на вътрешните работи Валентин Радев.

За първи път от много време насам има посегателство, което не се изчерпва само до чертата на запален личен автомобил или посегателство върху лично имущество. За първи път от много време има посегателство, което е изключително нагло, изключително демонстративно и на което трябва да се отговори изключително твърдо от държавата, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Той съобщи, че на този етап е ясно, че опитът за убийство не е свързан с личния живот на данъчния служител, а с изпълнението на служебните му задължения, които, по думите на главния прокурор, са били изпълнявани съвестно и правомерно.

Главният прокурор каза още, че посегателството е „зловещ сигнал към всички негови колеги и към всички, които работят за държавата“ и беше категоричен, че държавата ще отговори на това. Той съобщи, че в разследването по случая е ангажиран „възможно най-добрият екип от Столична дирекция“ и допълни, че всички действия като координация възлага на заместника си Борислав Сарафов. Оттук насетне държавата ще трябва да покаже, че е на мястото си и е в състояние да защити тези, които работят за нея, посочи главният прокурор.

Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова изрази благодарност за това, че целият държавен ресурс е ангажиран със случая. Вярвам, че скоро ще разберем и извършителя, и подбудите за това безскрупулно посегателство, заяви Димитрова. Тя допълни, че случилото се е шок за нея и за колегите й. Не можем да приемем такова брутално престъпление, което е извършено срещу наш колега. Това не е просто посегателство срещу наш колега, това не е посегателство срещу НАП като институция, това е посегателство срещу държавността, заяви изпълнителният директор на НАП и декларира решимостта на приходната агенция да продължи работата, усещайки закрилата на цялата държава.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев отправи три сигнала. Първият беше към Иво Стаменов и семейството му – да знаят, че той е в добри ръце. Вторият сигнал днес беше даден лично от премиера и колегите ми към всички, които работят в НАП и Митниците и той е, че държавата е зад тях и да продължават да работят, както и досега. Третият е към извършителите на престъплението за решимостта на МВР да бъде разкрит не само извършителят, а и поръчителят на посегателството върху живота на Иво Стаменов.

About the Author :

Leave a reply