Енергетика и социална политика ще са акцент в българското европредседателство
02.01.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

В рамките българското председателство на Европейския съюз ще бъдат обсъдени 120 законодателни проекта в различни области като енергетика, социална политика и др.“, обяви ресорният министър Лиляна Павлова в интервю за БНТ. По време на европредседателството в София са насрочени около 300 събития за следващите 6-месеца.

„Най-тежката задача, бих казала, пред нас и тема, по която няма разбирателство или консенсус между държавите, това е темата сигурност и миграция. Най вече миграция и дъблинския регламент или темата за това дали и как промените предложени за релокацията на мигрантите между държавите и колко е ефективна тази система и как укрепваме и правим по-ефективни външните граници“, каза Павлова.

Темата за отпадането на санкциите срещу Русия няма да бъде повдигана по време на българското председателство на ЕС, защото вече е решено те да бъдат удължени до края на юли 2018 г., обясни още министърът.

Тя изрази учудването си от интерпретацията на руската държавна агенция ТАСС, според която по време на председателството България ще постави въпроса за премахването на санкциите. Министърът уточни, че през ноември 2017 г. е имала среща с всички акредитирани в България чуждестранни журналисти и тогава е разяснила в отговор на въпрос, че по време на българското председателство работната група, която анализира ефекта от санкциите, ще продължи да работи, така че европейските лидери да могат да вземат решение по темата през юли.

„Имаме решение на мнозинството, приело санкциите. През декември вече беше гласувано удължаване до 30 юли. Тази тема е затворена и по време на нашето председателство няма да се повдига, но работната група ще продължи да работи и Европейският съвет и ръководителите на държавите ще вземат решение през юли“, коментира Павлова.

Тя каза, че България не дава фалшиви обещания на страните от Западните Балкани за разширяване на ЕС и за дата за членство за някои от тях. Искаме да зададем тона и темата за интеграцията да е винаги високо в дневния ред на ЕК, продължи Павлова като подчерта, че тя вече е част от програмата на лидерите за следващите 18 месеца. Очаква се през февруари да е готова стратегията за разширяването, а за България е важно всяка от шестте държави да направи честен анализ докъде е стигнала и какво и как трябва да постигне.

About the Author :

Leave a reply