Одобриха допълнителните 15 млн. лв. за БАН
03.01.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Правителството е приело споразумение между Министерския съвет (МС) и Българската академия на науките (БАН). Документът предвижда на Академията да бъдат предоставени допълнително 15 млн. лв. за 2018 г., които са за сметка на планираните в централния бюджет средства за наука. Това информира министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг пред журналисти в сградата на Министерски съвет. Той уточни, че средствата ще се разпределят от ръководството на БАН диференцирано в зависимост от научните резултати.

Министър Велчев обясни, че със споразумението МС и БАН се договарят да работят съвместно за по-силно обвързване на научната дейност и финансирането на БАН с конкретни обществено значими, секторни или институционални задачи, като същевременно ще започнат да се обсъждат и принципите за финансиране на академията.

Образователният министър поясни още, че на МОН се възлага да изработи в сътрудничество с представители на научната общност механизъм за диференциран ръст на субсидията за стипендии на докторантите в зависимост от показателите от научната дейност и резултатите на научните организации и висшите училища.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски добави, че споразумението е свързано с подобряването на ефикасността на научните изследвания в България като цяло. Той допълни, че отпуснатите 15 млн. лева ще бъдат разпределени съгласно постигнатите резултати от научните институти през 2017 г. на базата на критерии, които ще бъдат съгласувани с МОН и финансовото министерство. „След много години на недофинансиране, тази сума е изключително важна в един момент, в който ние правим всичко възможно да задържим и развием научния потенциал на БАН“, каза Юлиян Ревалски.

About the Author :

Leave a reply