МВР и следствието: Шестте жертви в Нови Искър са разстреляни с множество куршуми
04.01.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Всички жертви в Нови Искър са убити с огнестрелно оръжие – не с по един, а с множество изстрели. Това обяви пред журналисти Борислав Сарафов, директор на Националната следствена служба (НСлС) във връзка с шесторното убийство в Нови Искър.

„Касае се за изключително тежко престъпление, извършено с изключителен цинизъм и дързост. Лично бих го определил като престъпление без аналог поне в най-близката ни история“, обясни Сарафов. По думите му категорично става дума за убийство на шест души.

Сарафов изброи имената на убитите: „Неделчо Юнаков, роден 1976 г.; Георги Юнаков, роден 1998 г. – син на Неделчо; Еленка Бурджиева, родена 1945 г.; Нанси Иванова, родена 2001 г.; Боби Иванов, роден 1999 г. и Кети Кюхова, родена 1973 г. Всички са убити с огнестрелно оръжие – не с по един, а с множество изстрели“, поясни той.

По думите му дали става дума за едно и също оръжие ще стане ясно след като приключат назначеното по делото експертизи. „Както съдебномедицински, заключенията по които всеки момент ще бъдат представени, така и трасологически експертизи, балистични и т.н. Предстои много работа – лабораторна, по анализи, на веществени доказателства, биологични, дактилоскопични и т.н.“, каза още Борислав Сарафов и добави, че към момента все още не е установено и намерено оръжието на убийството.

„Направени са изключително прецизни процесуално следствени действия както статичен оглед на местопроизшествието, така и динамичен. Не е намерено оръжието на убийството“, заяви Сарафов.

На въпрос какви са доказателствата, че всички са убити и няма самоубийство, Сарафов коментира: „По начина, по който са установени телата, по начина на попаденията на изстрелите, защото никой не се самоубива с 3-4 куршума и в крайна сметка в гръб. Когато някой се самоубие оръжието обикновено е на място“.

На въпрос какви са версиите, Борислав Сарафов поясни, че се работи по множество версии.

„Убийствата са извършени в нощта 31 декември срещу 1 януари. Това е времето на настъпване на смъртта на всички. Повече подробности и точния час на убийствата, за да можем да установим кой е убит първи и кой последен, ще можем да уточним след приключване на съдебно медицинските експертизи“, добави той и обясни, че целият ресурс на Прокуратурата и МВР е впрегнат, за да се стигне до извършителя.

Работи се по всички версии до отпадането на всяка една от тях, каза от своя страна главният секретар на МВР Младен Маринов. Той поясни, че следово куче е насочило разследващите към автомобила на семейството, където е открит и трупът на жената, с което жертвите на убийството стават шест.

„Към момента продължава оглед на къщата, тъй като е необходимо да се изземат още биологични следи. Търсят се още следи от оръжието, гилзи“, уточни главен комисар Маринов. Той уточни, че екип от Института по психология анализира всички обстоятелства около престъплението, които да послужат за изграждане на психологически портрет на евентуалния извършител. По повод на информацията за намереното тефтерче на една от жертвите, главният секретар на МВР подчерта, че преди да бъдат направени заключения, трябва да бъде назначена експертиза на почерка.

Относно това, че тефтерчето е намерено от журналисти Борислав Сарафов, директор на Националната следствена служба (НСлС) заяви, че разследващите разчитат на съдействие от всички. „Мисля, че трябва да уточним конкретни въпроси, които касаят обществото, а не пропуски на разследването“, каза още той и допълни, че утре, ако има допълнително развитие ще бъдат предоставени още подробности.

About the Author :

Leave a reply