Съдът върна на прокуратурата делото срещу Румяна Ченалова
13.02.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Специализираният наказателен съд отново върна на прокуратурата делото срещу бившия съдия от Софийски градски съд Румяна Ченалова.

Ченалова е обвинена за това, че като съдия по висящо търговско дело е извършила 14 деяния, с които е нарушила и не е изпълнила служебните си задължения. Тя беше и едно от главните лица в записите от случая „Яневагейт“, заедно с бившия председател на СГС Владимира Янева.

След като СГС върна делото на държавното обвинение, а по-късно Апелативният съд потвърди определението, сега и спецсъдът констатира процесуални нарушения и прекрати производството. Определението подлежи на жалба или протест в седемдневен срок.

Според съда направените възражения от страна на защитата от една страна са основателни, а в друга не са, тъй като са въпроси по същество. И посочи, че има допуснати противоречия във фактическите твърдения на прокуратурата, че липсват фактически твърдения в части от обвинението, както и че няма хронологична и логическа връзка между отделните диспозитиви. Тези и други процесуални нарушения според съда пречат на подсъдимата да разбере в какво точно е обвинена, което нарушава правото й на защита.

Преди определението на съда Ченалова взе думата в своя защита и точка по точка коментира обвиненията срещу нея като изведе процесуалните нарушения, допуснати от прокуратурата.

Пред медиите тя заяви, че при тези обвинения окончателният резултат на делото срещу нея би бил оправдателна присъда, ако то бе останало да се гледа в градския съд. „Това е несериозно дело, срамно дело“, каза Ченалова. И допълни, че ще търси правата си в Страсбург.

Тримата прокурори по делото заявиха пред медиите, че ще протестират определението на съда. Като допълниха, че съдът не им е дал възможност да вземат отношение по аргументите на защитата, а е можел да го направи.

About the Author :

Leave a reply