БСП предлага свой човек за шеф на новия антикорупционен орган
15.02.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

„БСП за България“ внася кандидатурата на Николай Николов за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това съобщи на брифинг в парламента заместник-председателят на групата на левицата Жельо Бойчев.

Той посочи, че кандидатът, който предлагат, притежава необходимите изключително високи нравствени и професионални качества. Кариерата на Николай Николов се е развивала изключително последователно и последните 15 години от нея като юрист той е работел само в тази материя – от 2005 г. като член на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, и от 2011 г. до януари т.г. като член на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси, посочи Бойчев.

За всички тези години няма никакви съмнения относно професионалните действия и качества на Николов, името му никога не е било забърквано в никакви скандали, отбеляза депутатът от БСП.

С кандидатурата на Николай Николов ние даваме огромен шанс на управляващото мнозинство да го подкрепи и да го докаже, че са искрени в намеренията си да се борят срещу корупцията, да дадат много ясен знак, че начело на Комисията поставят професионалист, доказал в своята работа досега, че се води единствено и само от закона, заяви Жельо Бойчев.

Николай Николов каза, че влиза в състезанието за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество преди всичко като професионалист и експерт, който в последните 12 години е работил на ключови постове в материята на гражданската конфискация и на конфликта на интереси.

Държа изключително много на независимостта на комисията за противодействие на корупцията, заяви Николов. Той изброи четири основни принципа, от които ще се води в бъдещата си работа – равенство на гражданите пред закона, превенцията на корупцията, функциониране на антикорупционния орган като професионален и независим, пропорционална намеса в личния живот на гражданите. По думите му инструментариумът на закона трябва да бъде използван единствено и само дотолкова, доколкото е необходимо.

От ГЕРБ и „Обединени патриоти“ вече са внесли кандидатурата на Пламен Георгиев Димитров за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. До януари т.г., когато беше създаден новият антикорупционен орган, Пламен Георгиев оглавяваше Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ).

Срокът за предложения за председател на новия антикорупционен орган изтича на 16 февруари.

About the Author :

Leave a reply