Вицепремиерът Дончев: В конвенцията обществото видя голяма част от страховете си
15.02.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Част от обществото видя голяма част от страховете си в Истанбулската конвенция не без чужда помощ. Това обяви в сутрешния блок на БНТ вицепремиерът Томислав Дончев. Когато има такъв случай, мъдрият политик никога не действа на инат, посочи още той.

Едно е да се събудят дремещи страхове, друго е, когато някой се опитва да ги модерира или използва, което е характерно за последните години в българската политика, анализира Дончев.

Ако продължи да няма подкрепа и през следващите години, конвенцията няма да бъде внесена за ратификация в Народното събрание, смята той. Оценката му е, че е голяма вероятността от запалване на страхове, когато в текст от 3-4 страници някой, който не е учил английски, види непозната дума.

Не знам кое е по-плашещо – да са публични или да се случват на място и начин, за който никой не разбира. Така Дончев отговори на въпрос, свързан с демонстрираните публични несъгласия в управляващата коалиция. Според него все пак това, че дебатът тече публично, е по-добър вариант, той означава пълна прозрачност. Според него това е различно от наличието на подкрепа за правителството в парламента, макар че имало връзка между двете.

Политиката не е счетоводство. Освен хладното излагане на тези, понякога се случва да има спорове и страсти. Някои от разговорите са с по-висока температура. В това няма нищо лошо, заключи вицепремиерът.

От разговора се разбра, макар и не в детайли, че се обсъжда промяна в правилата, по които се обжалват обществени поръчки. Кой да има право да обжалва все още е спорен въпрос между експертите, но според Дончев такова право трябва да имат фирми, които разполагат поне с теоретичен шанс да изпълнят даден проект. Не може фирма с предмет на дейност фризьорство да обжалва строителна поръчка, илюстрира той.

Посочи, че средно в България се обжалват 10% от обявените поръчки, което е в рамките на практиката в целия Европейски съюз. Не такъв бил обаче случаят със стратегическите за държавата проекти, които задължително се обжалвали. Според Дончев при такива процедури са изчислими щетите от забавянето в изпълнението на дадена поръчка и би трябвало държавата да има право на иск за съответната сума срещу обжалвалата фирма, ако жалбата се окаже неоснователна.

About the Author :

Leave a reply