ГЕРБ поиска оставката на Валери Жаблянов от БСП заради репликата за Народния съд
15.02.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Парламентарната група на ГЕРБ иска оставката на Валери Жаблянов (на снимката) от БСП като зам.-председател на Народното събрание. Това стана с декларация, прочетена в пленарна зала от Тома Биков от ГЕРБ.

„От изявление на представители на ПГ на БСП стана ясно, че зам.-председателят на Народното събрание Валери Жаблянов е авторът на скандалната фраза, поместена в официална позиция на социалистическата партия, според която т.нар. Народен съд е необходимо и неизбежно правосъдие. Приветстваме решението на ръководството на БСП да оттегли тази оскърбителна за целия български народ теза от официалния си документ“, заяви Биков. Той припомни, че Жаблянов „не за пръв път коментира по циничен начин събития, които са нанесли тежки рани върху голяма част от българското общество“. Биков отбеляза, че преди две седмици Жаблянов се опита да осуети отдаването на почит с едноминутно мълчание към жертвите на тоталитарния режим.

За ПГ на ГЕРБ поведението на Валери Жаблянов е неприемливо и несъвместимо с поста зам.-председател на Народното събрание, подчерта Биков. ПГ на ГЕРБ призовава Жаблянов да понесе политическа отговорност за тези свои действия като подаде оставка от поста, който заема. Ако не подаде оставка до края на деня, от ГЕРБ ще започнат събиране на подписи за официално искане на оставката на Жаблянов, уточни Биков.

Междувременно и Съюзът на репресираните от комунистическия режим настоя за публично извинение и оставката на Валери Жаблянов. Това стана ясно от думите на председателя на Съюза на репресираните от комунистическия режим Лили Друмева, цитирана от Агенция „Фокус“.

„Декларацията ни е отправена до Цвета Караянчева. Съюзите на репресираните от комунизма в Република България и всички демократично мислещи хора изразяват възмущението си от недопустимото и арогантно отношение на БСП към фактите от най-новата българска история и тяхното тълкуване. Макар че в публичното пространство отношението към Народния съд да се коригира привидно, авторите на този текст показаха недвусмислено и за пореден път двуличието на тази партия, агресивността в поведението ѝ и гаврата с народната памет. На 1 февруари т.г. ПГ на БСП не само не почете с мълчание една минута невинно избитите жертви на този мракобесен режим, но поведението ѝ беше повече от осъдително“, заяви Друмева.

По думите ѝ в основата на подобен тип реакция стои ръководството на БСП. „Такъв е и случаят с обръщението към министър-председателя Бойко Борисов, в което авторството на Валери Жаблянов е доказано и Народният съд през 1945 г. е обявен за справедлив акт, което е върхът на наглостта. Категорично настояваме за оставката на Валери Жаблянов от длъжността зам.-председател на Народното събрание. Личност с такъв морал няма право да заема толкова отговорна длъжност в най-висшия законодателен орган на страната. Да се твърди, че Народният съд е справедлив процес, е гавра с паметта на невинните жертви и техните близки, гавра с българската история. Такъв гаф не може да се прости. БСП показа за сетен път престъпния си генезис. Когато фактите говорят, и боговете мълчат. Настояваме за публично извинение и оставката на Валери Жаблянов“, подчерта тя.

About the Author :

Leave a reply