Отхвърлиха ветото на президента върху промени в Закона за посевния и посадъчния материал
15.02.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промени в Закона за посевния и посадъчния материал, с които се изменя Законът за опазване на земеделските земи. Оспорените текстове са свързани с изменените правила за промяна на предназначението на земеделски земи.

Със 124 гласа „за“, 73 „против“ и 6 „въздържал се“ мнозинството в парламента прие повторно промените в закона и на практика отхвърли ветото. От ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“ подкрепиха измененията, а от „БСП за България“ и ДПС се обявиха против тях.

От БСП обявиха, че правителството очевидно се страхува от ответната реакция по промените в Закона за посевния и посадъчния материал. Според тях промените в закона е трябвало да намалят административната тежест, а не да отварят път за застрояване. От ДПС обявиха, че подкрепят ветото, защото мотивите на президента съвпадат с техните. От „Обединени патриоти“ изтъкнаха, че президентското вето разделя гражданите на собственици и на псевдозелени.

Държавният глава върна закона в парламента на 2 февруари. Той изрази несъгласие с промяната на предназначението на земеделските земи. Според Румен Радев приетите правила не изпълняват конституционното задължение на държавата за особена закрила на земята. Това е шестият закон, който държавният глава, връща за ново обсъждане в парламента. Румен Радев наложи вето върху Закона за концесиите, Закона за опазване на околната среда, Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за бюджета на НЗОК и Антикорупционния закон. Досега парламентът преодоля всяко президентско вето.

About the Author :

Leave a reply