Генчо Начев обвини управителя на НЗОК в политизиране на проблемите си
19.02.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Не е хубаво, че управителят на НЗОК превръща един чисто финансово-административен въпрос в политически, заяви проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“ пред Нова телевизия във връзка със скандала между Министерство на здравеопазването и НЗОК. Той поясни, че нещата се представят като „кореспонденция от ада“.

„По отношение на гражданските права, няма опасност да откажат лечение, защото както каза и министърът, има споразумения с фондовете. Задлъжнели сме най-много на Германия, Франция и Италия, по-малко на Австрия и Белгия“, поясни проф. Начев. По думите му този проблем не е от вчера. „Сега се експонира. Разразява се един скандал, според мен е някакъв спор. Не бих искал да се ангажирам с мнение по заплахите на управителя на НЗОК, защото малко клюкарски ми изглежда“, посочи проф. Начев.

Според него с дискутиране на този проблем няма да се постигне нищо. „Можем да кажем няколко думи за това, което се случва. Да се говори за актуализация на бюджет февруари месец, не е възможно“, каза проф. Начев.

Директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина“ поясни, че управителят на НЗОК трябва да постави въпроса, защото трябва да има решение, но той трябва да бъде решен чрез съгласуване между Министерство на здравеопазването, Министерство на финансите и НЗОК. „Хубаво е направил проф. Камен Плочев, че е поставил този въпрос. Не е хубаво, че волю или неволю превръща един чисто финансово-административен въпрос в политически. Той пише писмото, той го подписва. Той превръща въпроса в политически“, коментира проф. Начев.

„Политически е станал, защото парламентът не може да реши въпроса преди да е минало през Министерски съвет. Парламентът може да го ратифицира, но той не може да го реши. Той не борави с бюджета, той гласува бюджета, но не го управлява. Въпросът през парламента не може да се реши“, коментира директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина“. Според него проблемът е мениджърски, за да се превърне в политически.

About the Author :

Leave a reply