Парламентът: Ще има до 35 изборни секции в чужда държава
17.06.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Народното събрание прие на първо четене промените в Изборния кодекс, които въвеждат новите правила за разкриване на секции в чужбина – до 35 на държава.

111 депутати одобриха проекта на управляващите, 35 бяха „против“, а 21 се въздържаха.

Закона подкрепиха депутатите от ГЕРБ, Патриотичния фронт, БДЦ, част от Реформаторския блок и някои от “Атака”. Против бяха БСП, ДПС и ДСБ.

На територията на ЕС места за гласуване ще се разкриват навсякъде, където има подадени поне 60 заявления за гласуване. В страни извън ЕС освен това изискване ще е нужно и изрично решение на ЦИК къде точно да се намират секциите. Това ще става по предложение на посланиците и консулите ни в съответната държава, въз основа на което ЦИК ще издава подлежащо на обжалване пред ВАС решение с точните места.

Ще се обърнем към Съвета на Европа, предупреди Хамид Хамид от ДПС. А Тунчер Кърджалиев се закани: “Премиерът Борисов вече няма да благодари на ДПС.” Досега в Турция имаше 139 секции.

“Този кодекс настрои българи в България срещу българи в чужбина, настрои българите, които искат да гласуват”, скочи независимият депутат и лидер на новата партия “Нормална държава” Георги Кадиев.

Отхвърлени бяха неговото предложение и това на Радан Кънев, според които секции трябваше да се разкриват автоматично там, където на предишни избори са гласували поне 100 души, да се намалят нужните заявления на 40 и да отпадне таванът за брой в една държава. Не се прие и създаването на район “Чужбина”. Отхвърлени бяха и текстовете на ДПС, които предвиждаха запазване на старите правила. А също – агитация на чужд език по време на кампания и отпадането на принципа “уседналост”.

Организации на българи в чужбина също настояваха за старите правила – автоматично отваряне на секции. Кодексът трябва да мине и на 2-о четене до края на юли.

About the Author :

Leave a reply