Президентът Радев ще свиква Консултативен съвет за национална сигурност заради ЧЕЗ
14.03.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

През втората половина на април ще свикам Консултативен съвет за национална сигурност, на който да бъдат разгледани въпроси за енергийната сигурност на страната. Това каза в Пловдив президентът Румен Радев. Като повод той посочи няколко въпроса по отношение на сделката за ЧЕЗ.

Президентът бе в Пловдив по повод предстоящия празник на 68-ма бригада Специални сили – 18 март, когато преди 75 години е сформирана парашутната дружинка в БА, чийто наследник е бригадата.

Правителството дължи на българския народ отговори на въпроса каква е схемата на финансиране на сделката за ЧЕЗ и по какъв начин тази сделка получи политическа подкрепа, уточни Радев. Той добави, че без такава сделката няма как да получи такава огромна ангажираност от банките. Докато не е ясен този въпрос, за схемата на финансите, няма как да сме наясно и за това под каква форма и по какъв начин българското правителство се готви да стане партньор на Гинка Върбакова, каза още държавният глава. Според него не се знае кой води преговорите от името на българската държава, както и кой води преговорите от името на г-жа Върбакова.

Смея да кажа и го твърдя категорично, че до момента нямах информация от службите по този въпрос, каза още Радев. По думите му информацията, която регулярно е била изпращана в министерския съвет, я е получил от компетентните органи, едва след като изрично е настоял за това.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов не пожела да коментира изказването на президента Румен Радев, че ще свика Консултативния съвет за национална сигурност заради сделката ЧЕЗ. Той информира, че КЕВР са отговорили на определени въпроси, отправени от администрацията на президента, но Иванов не пожела да даде повече информация по тази тема. Според него самият Консултативен съвет ще реши дали сделката за ЧЕЗ застрашава националната сигурност.

Снимка: БНТ/БТА

About the Author :

Leave a reply