Големият физик Стивън Хокинг почина на 76-годишна възраст
14.03.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Известният британски учен Стивън Хокинг почина на 76-годишна възраст. Хокинг е известен с трудовете си в областта на физиката и астрономията. Неговите изследвания за черните дупки и относителността са от изключителна важност за науката. Автор е на няколко книги, сред които и „Кратка история на времето“.

Стивън Хокинг спечели не само уважението на научните среди с постиженията си във физиката, но и любовта на милиони хора извън университетите със своята загриженост за бъдещето на света. Той вдъхнови поколения последователи като учен и личност.

„Ние сме дълбоко опечалени от смъртта на нашия любим баща. Той беше велик учен и изключителен човек, чиято работа ще живее още много години“, пишат децата му Люси, Робърт и Тим в текст, публикуван от британската агенция „Прес асосиейшън“. „Някога казваше: „Това нямаше да е кой знае каква Вселена, ако в нея не живееха хората, които обичаш.“

Хокинг е сред учените, повлияли най-много на съвременното разбиране за Вселената, с работата си върху черните дупки и с научнопопулярни произведения като „Кратка история на времето“. Приживе роденият през 1942 г. британец се смяташе за един от най-големите умове в света, а според някои – за най-известния учен в съвременния свят.

Както за близките му, така и за други учени, той беше символ на неограничените възможности на човешкия ум, отбелязва „Гардиън“. Причината е в здравословното му състояние. На 22 г. получава диагнозата амиотрофична латерална склероза, с която се смята, че ще живее едва няколко години. Заболяването му обаче се развива необичайно бавно, той продължава работата си повече от половин век, макар и прикован в количка и с „електронен“ глас (следствие от друг здравословен проблем), който се превърна в един от символите на съвременната наука.

В интервюта и публикации той е заявявал, че уврежданията му не са били значим проблем в работата му в теоретичната физика, а дори в известен смисъл са му „помогнали“.

About the Author :

Leave a reply