Външният министър за изказването на руския патриарх: Благодарността се дава, не се изисква
14.03.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Благодарността се дава, тя не се изисква. Това е чувство, което няма как да се изисква, още по-малко с такъв тон. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод изказванията на руския патриарх Кирил при посещението в България в предаването „Денят започва“ по БНТ.

„Българският народ многократно е изразявал благодарността си и я чувства. Такъв тон е меко казано неуместен“, заяви тя. „Със сигурност не е приятно да се държи такъв тон, в която и да е българска институция. Мисля, че е задължително, както винаги сме благодарили на Русия, така и да благодарим на хилядите жертви, дадени от други държави“, посочи министърът. „Да изказваш и чувстваш благодарност не бива, не е редно и е погрешно да бъде причина за такъв тон“, каза още Екатерина Захариева.

Душата нека да си е душа, обаче територията на държавите е ясна. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод думите на турския президент Реджеп Ердоган: „Кърджали е част от нашите душевни граници“ в предаването „Денят започва“ по БНТ. „Президентът Ердоган не го прави за първи път, изброи много населени места, Кърджали беше едно от тях“, посочи тя. „Душата ни също може да бъде широка. Гордеем се с 1300-годишната история на България“, заяви Екатерина Захариева. „Особено на Балканите границите са се местили интензивно. Така погледнато на всеки границите на душата могат да бъдат доста по-широки, но границите са такива, каквито са, очертани с международен договор“, обясни министърът. „Не мисля, че такава реторика е конструктивна. Да си признаем, че е имало случаи, когато и български политици са изразявали по-широките граници на душата си. По-добре е да се въздържаме от такива неща“, коментира Екатерина Захариева.

По повод тристранната среща в Букурещ между България, Румъния и Гърция министърът изтъкна: „Румъния като първата държава от следващото трио обяви, че ще подкрепя българския приоритет Западни Балкани и ще го продължи“. „Европейската перспектива не е приоритет само за 6 месеца, а дългосрочен и такъв трябва да остане“, заяви Екатерина Захариева. „България, Румъния, Гърция и Хърватия мислехме да окажем подкрепа на страните от Западните Балкани с общо посещение в тези страни“, коментира тя.

В отговор на въпрос трябва ли да има още един мост над Дунав при Русе Екатерина Захариева посочи: „Очевидно е, че е належащо строителството на втори мост над Дунав. Премиерът и транспортният министър много пъти са поставяли въпроса. Двете транспортни министерства вече работят“.

Кадър: БНТ

About the Author :

Leave a reply