Гръцки бизнеси оставят дълговете си и бягат у нас
18.06.2016  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Средно по 50 дела годишно се водят у нас срещу фирми и граждани от южната ни съседка. Заради проблеми в законодателството на двете държави и липсата на обща база данни събирането на задължения остава почти невъзможно. Това стана ясно днес след среща на представители на Камарата на частните съдебни изпълнители в България с гръцките им колеги.

По данни на Гръцката камара на частните съдебни изпълнители през последните няколко години все повече гръцки фирми бягат в България, за да се отърват от натрупаните дългове по време на икономическата криза. Въпреки издадените съдебни решения, до изпълнение рядко се стига. Причината – длъжниците прехвърлят активи от държава в държава и по този начин бягат от задълженията към кредиторите.

Георгиус Митсис, представител на Камарата на гръцките частни съдебни изпълнители: „Това, което виждаме като практика в Гърция е, че един длъжник може да се скрие много лесно и ние да не го намерим никога. Причината е много проста. При сменяне на държавата длъжникът сменя и законите.“

Повечето задлъжнели фирми се регистрират в България и местят цялото си оборудване, за да не може да бъде иззето от съдебен изпълнител. Транспортните компании, например, се възползват от дупки в законодателството на двете държави. Обикновено пререгистрират камионите и автобусите в България и започват да се движат в Европа с български номера.

По този начин гръцките съдебни изпълнители не могат да изпълнят решението на гръцкия съд. Информация за длъжника също се събира много трудно. Процедурите отнемат месеци и минават през Министерството на правосъдието. Подобна схема използват и български фирми, които търсят спасение от дълговете на юг.

Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители в България: „Икономическите отношения между България и Гърция са изключително интензивни. Делата спрямо чужденци за първите шест месеца на 2016 г. са два пъти повече спрямо предходната година. Нужно е подобряване на нормативната уредба на двете страни. Тенденцията е делата да се увеличават. Има проблеми при установяването на адресите на длъжниците и от двете страни. Проблем е и бавното връчване на документи между двете държави.“

Съдебните изпълнители от Гърция и България ще настояват да се направи общ регистър за двете държави, който да съдържа информация за длъжниците. След среща, която се проведе в южната ни съседка, беше взето решение да се работи в посока сключване на двустранна спогодба за изпълнение на влезлите в сила съдебни решения.

About the Author :

Leave a reply