Прокуратурата иска постоянен арест за причинилата катастрофата на магистрала Тракия
16.04.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Прокуратурата ще иска днес постоянна мярка „Задържане под стража“ за 29-годишната Цвета Таскова, която е обвинена в причиняване на пътнотранспортно произшествие с повече от двама пострадали.

В петък автобус се преобърна в канавка на АМ “ Тракия“, след като беше ударен странично от лек автомобил, управляван от Цвета Таскова.

Жената беше задържана за 72 часа. В нелепия инцидент загинаха 6 души, над 20 бяха настанени в болница.

За прокурорското решение съобщи ден след инцидента наблюдаващият прокурор Мирослав Ангелов. При катастрофата общо 26 души бяха ранени, а други шестима загубиха живота си.

Прокурорът обясни и мотивите за решението си за постоянна мярка за задържане като се позова на проверката по случая на специален брифинг. От експертизата стана ясно, че лекият автомобил, който е влязъл в съприкосновение с автобуса, няма техническа неизправност.

Той уточни, че задържаната жена е на 29 години и е от Плевен. „За мен беше важно да разбера дали пътнотранспортното произшествие не се дължи на повреда – т.е. тя да няма вина за това. „След като няма техническа повреда в автомобила, приемам, че е бил изправен и пътнотранспортното произшествие се дължи на нейни субективни действия, което е причина за него.“ Пътникът с нея е разпитан и би трябвало да е освободен. Правена е и проба за наркотици и също е отрицателна.

„Възможно е автомобилът да е ударил предна лява гума на автобуса, така че да го завърти надясно“, обясни Ангелов и добави, че след това автобусът неминуемо е отишъл в канавката, каквото и да е искал да направи водачът на автобуса. По думите му товарът и пътниците са били разпределени равномерно. Той уточни, че засега няма друга хипотеза за друг участник в пътнотранспортното произшествие. „Възможно е да излезе, но най-вероятно няма. Възможно е да има техническа неизправност на автобуса. Експертизата обаче ще се забави, тъй като сега е готова само за автомобила. „Възможни са няколко версии в зависимост от мястото на удара“, каза още Мирослав Ангелов.

26 свидетели са разпитани, бройката е възможно да е нараснала. Направени са проби за алкохол на водачите на двете превозни средства и те са отрицателни. Взети са мерки да бъде запазен багажа на пострадалите.

Иззет е огромен обем документация от фирмата, свързана с досието на автобуса. Той е нов, на около година и няколко месеца, както и трудов договор на водача, дежурства. Разпитан е важен свидетел пред съдия. Извършено е освидетелстване на водачите от лекия автомобил. Изготвени са съдебно-медицински експертизи от 6 аутопсии.

По думите му са взети справки на двамата водачи. „И двамата имат провинения. Водачката на лекия автомобил има тежко провинение, свързано с употреба на алкохол от преди около две години. Другият водач е бил с леки провинения. Лекият автомобил не е с техническа неизправност.

„С оглед на това, взех решение шофьорът на лекия автомобил ще бъде задържана за 72 часа и в понеделник ще бъде искана постоянна мярка за задържане. Повдигнато ѝ е обвинение за причиняване на пътно-транспортно произшествие с повече от 2 жертви, в случая на 6 лица, както и още пострадали“, каза още той.

Известно е, че е имало граждани, които са били преки очевидци на инцидента – наблюдаващият прокурор ги призовава да се обадят на дежурен телефон 0886 88 25 31. „Важно е да разберем истината, а тя най-лесно ще излезе, когато получим преки непосредствени показания от лица, които са били преки свидетели на инцидента. Разчитам на гражданите, които могат да помогнат“, заяви прокурор Ангелов.

Снимка: БНТ

About the Author :

Leave a reply