Водачите у нас се движат с по-висока скорост от необходимото, твърдят от КАТ
17.04.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Доказано е – не само в България, а в целия ЕС, скоростта е най-сериозният причинител на тежки ПТП-та. И по причина „скорост“ или „несъобразена скорост“ с пътните условия ПТП-тата в повечето случаи са с тежко ранени и загинали. Това обясни пред БНТ главен инспектор Росен Рапчев от КАТ. Когато е ниска скоростта – дори да има ПТП – то ще е само с материални щети, допълни той.

„В държави подобни на нашата – Унгария, Чехия – установените нарушения са с пъти по-малко, отколкото в България. А ние в България разполагаме с по-малко технически средства. Какво означава това – че в България водачите се движат с по-висока скорост от необходимото“, обясни Рапчев..

За предишната операция „Скорост“ миналата година в Чехия 1000 точки за контрол са имали, а в България сме имали 415 точки за контрол. И са установени в Чехия 3000 нарушения, а в България 3500.

В тазгодишната акция „Скорост“ точките за контрол се увеличават и ще бъдат 684 точки, ще има и повече технически средства тази година, разказа той.

Точките за контрол ще бъдат в големите населени места, по основните пътни направления – магистрали и главни пътища, както и през нощта по третокласната мрежа, допълни инспектор Рапчев.

Кадър: БНТ

About the Author :

Leave a reply