Очакват след 2 месеца да има нов начин на работа на ТЕЛК
17.04.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Проектът за промени в ТЕЛК предизвика гнева на хората с увреждания и правителството изтегли проекта за наредба. Нейното обсъждане започна отново. В интервю за БНТ Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания коментира темата.

Системата на ТЕЛК-овете работи толкова, колкото и позволяват възможностите, а те очевидно не са много големи, което наложи промяна в методиката, по която ще се работи и ще се оценяват хората с увреждания, обясни Коралски.

Той припомни, че се е променил законът, който дава възможност да се разширят ТЕЛК-овите комисии, както и че се е дала възможност на лекарите вече „да не са закрепостени“ към ТЕЛК-овата комисия и да не могат да работят на друго място.

„Съвсем скоро – след около 2 месеца, ние ще имаме нов начин на организация на работата на ТЕЛК и нов инструментариум. Съвсем наскоро, в края на миналата седмица се проведе заседание в министерството на здравеопазването, на която беше постигната една много висока степен на съгласие както между колегите от здравеопазването, така и национално представителните организации „на“ и „за“ хората с увреждания“, каза Коралски.

Работоспособността трябва да се определя за конкретен вид работа и се определя в един единствен случай, когато възниква правото на инвалидна пенсия, коментира още той.

About the Author :

Leave a reply