Георги Първанов: Идеята на БСП за привилегиите на депутатите е „сиромахомилство“
23.04.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Заявките за намаляване на привилегиите на депутатите са така нареченото сиромахомилство. Това каза президентът на Република България в периода 2002 – 2012 г. и основател на АБВ Георги Първанов в интервю за БНТ. По думите му тази идея на БСП не показва визионерство, а по-скоро дефицит.

„Въпросът не е в това депутатите да ги направим бедни, въпросът е в това, че те да работят така, че хората да живеят по-добре. Да има по-добри закони. Прекалено в повече ми идват тези дебати. Помня дебатите, които сме имали навремето с Иван Костов по времето на правителството на Сакскобургготски. Мисля, че нивото там беше доста по-високо“, посочи Първанов.

Във връзка с казуса с АБВ в Благоевград, Първанов коментира, че това е един лош сценарий. „Ще поздравя г-жа Нинова, че с този голям успех успя да прибере един отпаднал, отстранен от структурите на АБВ член. Нашата структура си функционира, работи добре“, заяви основателят на АБВ. Според него този случай, който е бил раздухан в медиите, очевидно трябва да внуши, че монополът в лявото стои отново.

Не откривам съществени разлики в поведението на правителството и президента по отношение на конфликта в Сирия – различията между тях се преекспонират може би в търсенето на други изгоди, каза още Първанов. Според него може би това се прави в търсене на други изгоди.

По отношение на позицията на българското правителство за въздушните атаки в Сирия, извършени от САЩ, Великобритания и Франция, Първанов коментира: „Правителството е избрало да защити българския интерес. Мисля, че в момента го прави разумно, макар и сдържано, макар и доста възпитано, но така трябва. В тази ситуацията смятам, че това е по-вярната линия“, каза Първанов. По отношение на черновата на документа от КСНС,

Първанов коментира ,че тя е един доста сдържан документ, дори и за оценката си за войната. „Това е повод да поговорим изобщо за отношенията. В частност за КСНС. Не бива двете страни на „Дондуков“ да забравят, че това е единственото място, където могат да се съберат и разберат. Документът, който излъчиха на изхода, говори за това, че в крайна сметка може да има разбирателство. Не разбирам защо се извади черновата. За никакво бягство от ЕС не може да става дума. Това, че има една сдържано, тревожна позиция, изразена в документа, не е основание да обвиним президента, че иска да извади България от ЕС и НАТО“, коментира Георги Първанов.

Попитан дали може да се говори за война между институциите, той посочи: „Не бих говорил за война, но очевидно някой се опитва да провокира това напрежение“. Според Първанов трябва да се приемат промени в Закона за КСНС. За конфликта в Сирия и въздушните атаки, Георги Първанов заяви, че се отива твърде далеч в дискредитирането на ООН, като единственото, най-високо място, където трябва да се решат тези проблеми. „Не искам да казвам кой е по-прав и кой е по-крив. Проблемът е, че постоянните страни-членки, които трябва да са стълбовете на ООН, те са тези, които дискредитират организацията“, допълни президентът на България в периода 2002-2012 г.

На въпрос дали след атаката в Сирия се очертава военен конфликт, Първанов коментира, че това е по-скоро това е дрънкане на оръжията в най-грубия му вариант и издание. По думите му тази атака идва, за да покаже, че наистина нещата са отишли прекалено далеч.

Кадър: БНТ

About the Author :

Leave a reply