ГЕРБ обещават още свиване на държавния дълг на България
26.04.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Ще продължим да намаляваме външния дълг спрямо БВП. 2020 г. се предвижда той да е 20% от БВП. Ръстът на БВП също допринася за падането на дълга. Интересното през 2017 г. имаме номинално намаляване на дълга с 2 257 000 000 лв. Това каза председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова пред БНТ.

По думите ѝ последните години показват, че евентуални инвестиции с тези средства в България се превръщат в провал, които генерират загуби в бюджета. Тя уточни, че икономика не се управлява с държавен дълг.

Според нея най-важното е, че падат лихвите по кредите – и на хората, и на фирмите. „Вдига се рейтингът на държавата и това е ключово за инвеститорите, които влагат пари в България. Още през 2017 г. трите рейтингови агенции повишиха кредитния рейтинг на България и това реално се отрази на лихвите, които всички ние знаем при какви условия се извършва в момента кредитирането“, обясни Стоянова.

Според нея по-важно е къде се насочват инвестициите, тъй като през 2008 те са били спекулативни, а с кризата, те са се изтеглили от България. „В момента имаме постепенно повишаване на инвестициите, в реалната икономика – в създаването на производствени и промишлени предприятия, както и в IT сектора“, коментира тя и уточни, че не случайно има безработица под 7%. „През следващите години физическият недостиг на работна ръка ще бъде най-голямата пречка пред растежа на българската икономика“, добави тя.

Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси каза, че 30% от хората в България са под риск от бедност, като цитира данни от Евростат. 2010 г. обаче е бил 46%.

По отношение на влизането ни в еврозоната Менда Стоянова даде пример с балтийските държави, където доходите рязко са се повишили с въвеждането на еврото.

Кадър: БНТ

About the Author :

Leave a reply