Борисов обеща мощна подкрепа за българите, които САЩ иска да бъдат екстрадирани
27.04.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Премиерът Борисов ще предложи на Министерския съвет решение държавата да поеме финансовите разходи при евентуален съдебен процес в САЩ на Желяз Андреев. Това съобщи правителствената пресслужба след среща на министър-председателя Бойко Борисов, министъра на правосъдието Цецка Цачева, главния прокурор Сотир Цацаров с Желяз Андреев и другите четирима българи, за които САЩ искат екстрадиция, съобщиха от правителствената информационна служба. Щатски съд търси Андреев във връзка с водено разследване от властите във Флорида срещу 11 души по обвинения, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия.

По време на разговорите Борисов, Цачева и Цацаров са подчертали, че България не поставя под съмнение договора за екстрадиция със САЩ, но и че правата на българските граждани ще бъдат защитавани. Главният прокурор смята, че направените анализи показват, че не са налице всички предпоставки за екстрадицията. Цацаров е посочил, че не е изпълнено основното условие за това, а именно наличието на двойна наказуемост.

Премиерът Борисов е подчертал, че текат консултации между българските институции и американските власти по казуса. На вчерашната си среща с посланик Ерик Рубин е подчертал, че държавата ще се ангажира с правата на българските граждани. Борисов е уверил младежите, че към момента и посланик Рубин, и партньорите, които участват в консултациите, проявяват разбиране и се отнасят конструктивно към решаването на проблема.

Желяз Андреев благодари за срещата, след която той и близките му се чувстват по-спокойни и вярват, че този случай ще бъде изчистен скоро и ще възтържествува истината и справедливостта. Борисов каза, че след срещите се е разбрало, че поне няма да има нужда да се задържат под стража, докато текат процесите.

About the Author :

Leave a reply