До края на годината ще приключи проверката за двойния стандарт на храните
30.04.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Форумът на високо равнище „Двойният стандарт при храните в ЕС – да сложим проблема на масата“ бе открит от министъра на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. Тя подчерта важността на проблема, доказан и от последното проучване на пазара, обхванал четири държави с 53 проби. Новото изследване доказва, че 42 на сто от българските продукти се продават на много по-висока цена в сравнение със същите продукти в страните от Западна Европа.

Социологическите проучвания у нас показват, че това е един от проблемите, които хората поставят на първо място – да няма двоен стандарт, второ качество храни и освен това те да не бъдат на тройно по-високи цени. Предлагам днес на този форум да обединим усилията си за решаването на тези проблеми, каза Павлова.

Министърът даде като особено драстичен и чувствителен пример този с детското мляко, което у нас е с по-ниско съдържание на калций, калий, фосфор и в същото време със значително по-високо съдържание на растителни мазнини.

На форума присъстваха премиерът Бойко Борисов, еврокомисари, сред които Вера Юрова, комисар по правосъдие, потребители и равнопоставеност, министри на икономиката, земеделието и здравеопазването от държавите – членки на ЕС, представители на Европейския парламент.

Днес форумът ще има за основна цел да докаже и регламентира необходимостта от централизиран контрол на двойния стандарт на храните. Очаква се той да приключи със заключителен документ, с който Съветът и Европейският парламент бързо да приемат законодателните предложения в пакета „Нова сделка за потребителите“, като същевременно запазят стремежите си да осигурят справедливо и равно третиране на потребителите. В него също така се изразява подкрепа на решимостта на председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и на еврокомисаря Вера Юрова да прекратят измамните маркетингови практики, свързани с двойните стандарти.

Тук сме, за да подкрепим каузата ви, и сме категорично против двойния стандарт, заяви на форума Вера Юрова. Промени в закона за потребителите трябва да има, посочи тя. Юрова каза, че в ЕК са предложени решения за проблема и те ще бъдат приоритет. Тя припомни, че миналата година са приети насоки и е разработена обща методика, за да се подобри капацитетът на всички страни -членки. Предложения от омбудсмана Мая Манолова пакет от мерки и по-конкретно създаването единен европейски орган за контрол, ще даде старт за решаване на проблема.

В момента се разработва протокол за извършените досега изследвания. Събраните доказателства ще бъдат предложени на всички държави членки, за да оценим мащабите на проблема. Това, което предстои, е извършването на специални паневропейски тестове за храните, с които на практика ще се категоризират всички проблеми на двойния стандарт, каза Юрова. Тя призова всички страни да се включат в тях. Резултатите от тестовете ще бъдат представени в края на годината. На следващ етап тестовете ще обхванат перилните препарати.

Еврокомисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел посочи, че цифровите технологии могат да направят агросекторът да работи по-прецизно. Инвестирани са 40 млн. евро за тази кауза. За проекта Интернет за храните и стопанствата 2020 са предвидени 30 млн. евро, информира Мария Габриел. Проектът включва проследяване на данните за дадена храна от фермата до трапезата и затова той е много полезен и за днешната кауза, посочи Мария Габриел.

В ерата на хиперсвързаност цифровизиране на агросектора е изключително важно. Двойният стандарт на храните няма никакво място в Европа, чиито принципи се основават на единство, посочи още еврокомисарят.

Убедена съм, че без промяна в директивата за нелоялните практики няма да има резултат. Настоявам за единен контрол от единен европейски орган – ОЛАФ за измамите при храните, каза омбудсманът Мая Манолова, която е главен инициатор на форума. „А защо не седалището на този ОЛАФ да бъде в България, защото ние сме най-ощетени“, предложи Манолова. Тя повтори и категоричната си позиция, че националният вкус трябва да бъде изключен като критерий за преценка, когато става дума за продукти от една и съща марка, защото говорим за уникалност на рецептата и всякакви интерпретации върху нея са нечестен подход спрямо потребителя.

About the Author :

Leave a reply