Здравната инспекция проверява случай на фалшиво лечение на българка в Бразилия
02.05.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Столичната здравна инспекция е започнала проверка на Кармен Лазарова, организатор на групата до Бразилия, с която е пътувала и болната от рак Теодора Маджарова. Това заяви заместник здравният министър Бойко Пенков в интервю за бТВ. Семейството на болната жена успя да събере парите, които бяха нужни за връщането ѝ в България с медицински самолет.

„Резултати от проверката ще има до края на деня”, категоричен е Пенков.

Той добави, че за съжаление понякога конвенционалната медицина има определени граници в лечението на различни заболявания. „Много хора се доверяват на алтернативни шарлатани, които спекулират с болката и мъката на хората с цел финансово облагодетелстване”, каза още Пенков.

Той поясни, че регистър на организаторите на пътувания за алтернативно лечение в България има, но в чужбина – не.

По думите му Здравното министерство е разговаряло с Външно, за да се създаде нужната организация по прибирането на Теодора. Когато жената достигне до Европа, от тук може да бъде изпратен спешен медицински екип, който да пътува с нея до София.

Според заместник здравния министър приоритет на правителството е изпълнение на проект за обновяване на автопарка на Спешна помощ с 400 нови линейки.

Относно дълго чаканата здравна карта, Пенков коментира, че няма да бъда закривани легла в страната, а системата по-скоро ще се оптимизира.

„На времето в България имаше около 114 хил. легла, сега са около 50 хил., като активните са около 38 хил. За 2017 г. са използвани близо 24 хил. легла. Ние на национално ниво казваме, че ще коригираме този брой легла”, коментира Пенков.

По думите му за измамите с лежащо болни, министерството много разчита на електронното здравеопазване.

Пенков коментира още, че министерството предвижда раздаване на бонуси за добре свършена работа от медиците, като се надява това да стимулира младите хора да остават в България и да работят в нашата здравна система.

„Според мен не трябва да има увеличение на таксата на личните лекари”, каза Пенков. Това беше едно от исканията на джипитата, както и отпадането на бумащината, която трябва да разписват.

„Това в момента не може да се случи. По-добре да направим професията атрактивна по друг начин, а не през взимането на пари през джоба на хората”, коментира Пенков.

Относно голямата документация, с която трябва да работят личните лекари, Пенков коментира, че вече е създадена работна група, която да изчисти ненужната документация и така да се олекоти процесът на работа на джипитата.

Армията има готовност да прибере тежкоболната Теодора със самолет „Спартан” от Истанбул, но за момента няма такова искане. Това пък заяви пред Нова телевизия вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов. Той обясни, че първоначално е имало запитване дали може да бъде прибрана с военен самолет от Бразилия.

Близките на тежко болна българка не могат да я приберат у нас. „Може да се осъществи, но нашите специалисти от ВМА изразиха становището, че този самолет трябва 4 пъти да каца, да зарежда и да излита. Това може да влоши състоянието на пациента. Прецени се, че това не е разумния вариант”, заяви Каракачанов.

Той обясни, че пациентката  ще бъде транспортирана до Истанбул с частна медицинска фирма.

Кадър: бТВ

About the Author :

Leave a reply