Бивш шеф на КАТ се изказва против готвените нови правила за пътното движение
03.05.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Дискусията около новите правила на пътя се задълбочава и все повече хора и организации ги оспорват. „За 4 дни в Института за пътна безопасност постъпиха 75 страници възражения по трите законопроекта. Предоставили сме ги в Министерския съвет и МВР”, заяви пред Нова телевизия Богдан Милчев от Института за пътна безопасност и бивш шеф на КАТ.

Милчев даде и конкретни примери за промените, които повдигат въпроси. „Някой иска да накара българите да купят 3 милиона вериги за сняг. По новия проект ни задължават всички автомобили да бъдат оборудвани с вериги, а в същото време не са задължителни зимните гуми”, коментира Милчев.

Даде и друг пример – с пешеходните пътеки. „В момента определението за пешеходна пътека е маркирана или немаркирана, като второто изречение е, че пешеходните пътеки са продълженията на тротоарите в кръстовищата. Второто изречение отпада в новия закон и остава – маркирани и немаркирани. Задаваме въпроса: Кои са тези немаркираните пешеходни пътеки?”, заяви Милчев.

Що се отнася до риска, шофьор с глоби да остане без книжката си, въпреки че си е платил, Милчев обясни, че основният проблем е в информационната система. „Дълги години сме работили с така наречените терминали и сме въвеждали информацията по един начин. Когато тази информация трябва да се прехвърли в една съвременна система са се прехвърлили много грешки, които във времето ще се изчистят. Другият голям проблем на системата е, че взаимодействието с други системи – в случая с банковите – не функционира достатъчно ефективно с това приложение, което КАТ предлага”, обясни Милчев.

Новите правила на пътя коментира и Павел Савов от Българската асоциация за рекреация, интеграция и спорт. „Личната мобилност е много важна за хората с увреждания. Хората с увреждания шофират адаптирани автомобили. Мога да бъда равностоен участник в движението. Но мислим, че хората с увреждания не са видими в тази нормативна база”, заяви Савов.

От сдружение „Велоеволюция” пък оспорват правилото да носят задължително каска и светлоотразителна жилетка. „Тези аксесоари са полезни, но не може да се налагат като униформа”, заяви Радостина Петрова, сдружение „Велоеволюция”. „Законът явно е писан от хора, които никога не са се качвали на колело. Забранено е хората на велосипеди да карат в изправена позиция на тялото. Ако изкачвам по наклон и трябва да набера скорост или трябва да прескоча някакво препятствие. Това е основно умение за каране на колело.”

About the Author :

Leave a reply