Изненада: Марешки поиска референдум за излизане на България от НАТО
04.05.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Трябва да се концентрираме върху единна европейска армия, на която да разчитаме да ни защитава, а не точно НАТО. Така Пламен Христов от „Воля“ аргументира идеята на лидера на партията Веселин Марешки за референдум за излизане на България от военния пакт.

Той дори припомни, че американският президент Доналд Тръмп и САЩ в последните си тези остро критикуват алианса като идеи и принцип и самите те нееднократно са се изказвали, че НАТО няма бъдеще като организация в сегашния си вид.

Според Христов обаче е рано да се каже какво точно трябва да се направи с военния съюз. Г-н Марешки дава сигнал, както обикновено ние, дори и да изглеждаме доста нестандартни, даваме на пръв поглед скандални идеи, но впоследствие те се оказват далновидни и разумни, отбеляза депутатът.

Той все пак смята, че ние сами не можем да си гарантираме националната сигурност, дори и като членове на НАТО. В момента бойната ни техника не отговаря на натовските стандарти, а ние самите нямаме пари да я приведем в необходимите норми, обясни Христов. Това е сериозен проблем и ние, бидейки членове на НАТО, и в момента не сме пълноценни такива, коментира той. И изрази съмнение, че ще получим адекватна защита от алианса, ако се наложи.

Веселин Марешки е лансирал идеята си на среща с лидерите на патриотичните партии от ЕС, поясни Пламен Христов. Основният акцент е била нуждата от коренни реформи в ЕС. По думите му, лидерът на „Воля“е доразвил тази идея като е казал защо да не бъде подложена на по-широко обсъждане възможността за ревизия на членството ни в НАТО, което е от 14 години. Готова ли е България да плаща тази цена, може ли да си позволи този лукс, целял евентуален дебат по темата, стана ясно още от думите на депутата.

ГЕРБ са изненадани от идеята на лидера на „Воля“ Веселин Марешки за референдум за излизане от НАТО. Това пък коментира пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Тази тема никога не е чувана като позиция от страна на „Воля“, посочи той.

Цветанов добави, че ще разговаря с Веселин Марешки след завръщането му в България и с председателя на ПГ на „Воля“. Тук трябва да бъдем категорични и много ясни – България няма как да започне каквато и да било процедура за излизане от НАТО, защото НАТО е част от националната сигурност, заяви Цветанов. Според него подобни анонси, като този на Марешки, могат само да водят до спекулации и внушения в публичното пространство.

Цветанов отбеляза, че демократичните управления на страната винаги са били много ясни и категорични по темата. „И аз съм убеден, че няма да направим абсолютно никакво отклонение от членството си в НАТО и тази тема не стои на дневен ред за дебат, както в българското правителство, така също и в голяма част от демократичната общност в страната“, добави той.

В отговор на въпрос Цветанов каза, че не е запознат с мотивите на Марешки, но предположи, че има нещо общо с политическия форум, на който присъства лидерът на „Воля“, и търсенето на съмишленици в Европа. По думите му обаче това е избор, който прави съответната парламентарна група или политическа формация.

Веселин Марешки участва в лидерската среща на Движението за Европа на нациите и свободите в Ница заедно с Марин Льо Пен – лидер на френския „Национален фронт“ и Матео Салвини – лидер на италианската „Лига“.

Предстоят ни много интересни европейски избори, които ще бъдат лакмус за настроенията в обществото, смята Цветанов. Според него преобладаващите нагласи ще бъдат за силна и обединена Европа и за членство в НАТО.

Относно тезата на Марешки, че Европа е ограбила българския народ, Цветанов коментира, че в подобни блокове има и солидарност. Той припомни, че в момента в НАТО България и европейските държави не изпълняват ангажимента си за достигане на 2 процента от БВП за отбрана.

Мисля, че това са шеги. Няма как да коментираме сериозно такава тема, каза пред журналисти президентът Румен Радев, попитан за коментара му като върховен главнокомандващ на идеята на лидера на партията „Воля“ Веселин Марешки за референдум за излизане на България от НАТО.

България е част от НАТО, това е нашата колективна система за сигурност и ние сме длъжни да бъдем лоялни членове на НАТО – но аз винаги ще продължа да повтарям – не само на думи, а с реални действия по укрепване на отбранителните способности на Българската армия, коментира държавният глава. Той участва в Българо-австрийски бизнес форум, където говори за инвестиционните предимства на България.

Снимка: Канал 3

About the Author :

Leave a reply