Парламентът отхвърли предложението на БСП за намаляване на депутатските привилегии
04.05.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Със 65 гласа „за“, 48 – „против“ и 55 „въздържали се“ парламентът отхвърли предложението на БСП за намаляване на депутатските привилегии.

Предложението на опозицията бе заложено в промяната на Правилника за организацията и дейността на парламента и бе подписано от 54 народни представители от ПГ на „БСП за България“. От опозицията предлагаха основното възнаграждение на народните представители да бъде в размер на 2 976 лв. Размерът на възнаграждението е от края на 43-ото Народното събрание и идеята беше то да не подлежи на преизчисляване докрая на настоящия парламент.

От БСП предлагаха още депутатите да почиват толкова, колкото и българските граждани, като изключение в предложението им правеше ваканцията на парламента през месец август.

В рамките на дебата председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данил Кирилов коментира, че лидерът на БСП Корнелия Нинова е участвала в 37 от 1000 гласувания. По думите му според коефициента й на участие заплатата ѝ трябва да бъде 110,20 лв. Кирилов обясни, че това означава, че всичко над 111 лева е недобросъвестно получено от нея по Кодекса на труда. По време на изказването си Данаил Кирилов подчерта, че българският парламент има най-много парламентарни заседания, спрямо всичките други парламента в Европейския съюз. Колегата му Красимир Велчев обвини БСП, че уронва престижа на народния представил. Велчев подчерта, че депутатите не могат да избират кога да излизат отпуска и обърна внимание, че това не са равни права.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова разкритикува управляващите, че не са се сравнили с народа, а с германските депутати. Нинова заяви, че ГЕРБ не могат да компрометират и отменят резултата, че 91 % от българите подкрепят предложението на БСП. Тя се обърна към колегите си от ГЕРБ и ги попита дали някой от тях може да каже, че техен избирател ги е изпратил в парламента, за да си увеличават заплатите на всеки три месеца.

About the Author :

Leave a reply