ЕС ще декларира в София, че ще помага на Западните Балкани за еврочленството
16.05.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

„Декларацията, която ще бъде приета и представена пред европейската общественост, е политическа. Тя изразява увереността и решимостта на държавите-членки да работят заедно с правителствата на страните от Западните Балкани по посока на тяхната евроинтеграция. Към нея има приложения, които всъщност показват как това ще се случи на практика”. Това обясни пред Нова телевизия Огнян Златев, ръководител на представителството на Европейската комисия у нас, във връзка с предстоящата среща на върха на европейските лидери у нас.

Той поясни, че всички страни-членки са заявили открито своята подкрепа за членството на Косово. „Лидерите на ЕС и тези на държавите от региона осъзнават, че ако не положат заедно усилия, европейската перспектива ще се отдалечи за неясно кога”, коментира още Златев.

По думите му трябва да се възползваме от този „рядък исторически шанс” и срещата на високо равнище в София да остане в историята.

„Българското правителство положи усилия да убеди лидерите на държавите-членки на ЕС защо е важно темата за европейското бъдеще на Западните Балкани да бъде включена в дневния ред именно сега. И слава Богу, че европейските лидери проявиха разбиране, че това може да се случи”, каза още Огнян Златев.

About the Author :

Leave a reply