Здравният министър не вижда решаване на проблемите на болниците чрез протести
16.05.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

„Недоволстващите медици от Враца са свидетели на всички порочни практики, свързани с обществените поръчки за лекарства и медицински изделия, апаратура, техника. Защо тези хора тогава не са излезли на протест?“. Това попита в интервю за Нова телевизия здравният министър Кирил Ананиев, след като в началото на седмицата гневни медици от врачанската болница замериха с яйца заместничката му Жени Начева. Служителите в болницата не са получавали заплати от февруари.

„Срещу кого е този граждански протест? Тези яйца няма да свършат работа. Те трябваше да бъдат хвърлени срещу тези, които докараха болницата до това състояние. А сега тези яйца се хвърлят срещу хората, които искат да стабилизират системата“, посочи Ананиев.

Той напомни, че болниците във Враца и Ловеч в продължение на 13 и повече години се водят във фалит, и изтъкна, че са източвани милиони.

В същото време той беше категоричен, че е готов да приеме всеки справедлив граждански протест, включително този на медиците в Ловеч и Враца: „Не обвинявам работещите в тези две болници. Те са лъгани много и затова не вярват. Тези две болници са наш приоритет. Те са структуроопределящи“.

„Вкарахме оздравителните планове и започнахме преговори с инвеститорите. Още не са компенсирани старите заплати, но когато оздравителният план заработи напълно, ще започне изплащането на старите заплати. Необходими са 2-3 месеца“, допълни той и призова лекарите да се върнат на работа.

Министърът поясни, че още през декември ресорното му министерство е започнало акция заедно с  Главна прокуратура и МВР: „Направили сме проверките и сме изпратили документацията в прокуратурата. Те са влезли в 21 болници, в които са установени порочни практики. Прокуратурата е единственият орган в момента, който може да каже чия е вината“.

Ананиев коментира случая с пациентка, която почина, след като от болницата й поискаха 10 000 лева, за да си плати за аортна клапа: „Смъртта на тази жена не е свързана с това, че не й е сложена съответната клапа. Тя е имала множество заболявания и смъртта й е дошла от тях“.

About the Author :

Leave a reply