Съдът разпитва свидетели по делото за атентата в Сарафово
17.05.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

Специализираният наказателен съд гледа делото по повод атентата на бургаското летище на изнесено заседание в морския град. Причината е, че много от свидетелите не са могли да дойдат на предишното заседание в София. Бомбеният атентат от 18 юли 2012 година отне живота на петима израелски граждани и на българския шофьор на взривения автобус и бяха ранени 35 души.

Вчера и днес в Бургаския окръжен съд ще бъдат разпитани над 40 свидетели на кървавия терористичен акт.

Сред тях е Николинка Андреева, която има хотел в Несебър, където няколко дни преди атентата камикадзето Мохамед Хасан Ел Хюсейни наел стая. „Шест дни, шест нощувки от 12-и до деня на атентата. В деня на атентата той си беше платил нощувката, но не се върна“, обясни Андреева.

Един от помагачите на терориста също наел квартира в Несебър, два месеца преди атентата. Отсядал при братовчед на Пламен Жеков, който често разговарял с него в близкото кафене. „Съмнителен турист, защото каза, че дошъл да си търси жена, а в април месец нали знаете, че туризма още не е почнал, какви жени ще намери. Той явно добър артист беше. Неговата версия беше, че живее в Швеция, понеже в Израел някакви доктори поради грешна диагноза уморили сестра му, той ги разобличил и те се заканили да го унищожат“, споделя Жеков.

Атентаторът, който се самовзриви, няколко пъти наемал автомобил от несебърска фирма. Служителката го възприела като нормален турист. „Просто аз не можах да разбера, че неговите документи са фалшиви. Канадски произход, канадски паспорт, плати си, поиска даже по-евтина кола. Изглеждаше напълно нормално, с бейзболна шапка. Даже бих казала с бяло лице, тоест нямаше арабски вид“, спомня си Стоянка Тодорова.

Двамата подсъдими, за които обвинението смята, че са помогнали на атентатора Мохамед Хасан Ел Хюсейни все още се издирват от Интерпол. До момента чрез български и израелски адвокати в съда са постъпили над 50 граждански иска за обезщетения.

About the Author :

Leave a reply