Алпинистът Боян Петров остава завинаги в Хималаите
17.05.2018  //  By:   //  Актуално  //  No Comment

От вчера официално бе прекратено търсенето на алпиниста Боян Петров. Спасителната операция по земя и въздух не даде резултат. Алпинистът остава завинаги на Хималаите.

Между 2009 г. и 2017 г. Боян Петров последователно стъпи на девет осемхилядника. Не го спряха хипоглекимична криза, падания и сблъсък с лек автомобил.

Алпинистът избягваше да говори за плановете си да изкачи всичките 14 осемхилядници, за да не „омагьоса“ това изключително начинание. Но винаги имаше цел: „Големите върхове не могат да се получат, ако нямаш малки връхчета. Всеки ден”.

Шиша Пангма беше първата му стъпка към голямата цел – Еверест. „Личният си Еверест” заради него изкачиха всички, които се включиха в спасителната операция през последните дни. Чрез нея беше създаден механизъм за сътрудничество между Китай и Непал, който ще се използва за спасяването на други изчезнали алпинисти.

„Няма да правя трогателна изповед как се чувствам аз. Аз винаги съм знаела, че не жена, а планина ще ми го вземе…,“ написа в пост във Фейсбук любимата на Петров Радослава Ненова.

„Може би ми се говори за това какъв беше смисъла. Всичко започна от това, че моя мъж изчезна, а аз много исках да го намеря. Не съм хабила енергия да разсъждавам дали беше прав или не. Мисля че геройството изобщо не беше в спортното постижение. Геройството дойде от това, че много хора надскочиха себе си в тази ситуация, бяха добри и това им харесваше, държави се сдобряваха…и това им харесваше, институции сбъднаха една на пръв поглед немислима акция, пилоти изпълниха уникален и единствен по рода си полет. Заливаха ме с мили писма и любов. Дори хейтърите тръпнеха за новина за да нахейтят и да им олекне. Това е най-мащабната спасителна акция в историята на алпинизма…

Странно нали, един солов играч ни накара да бъдем заедно до край и да изкачим нашия си Еверест.

А аз просто исках да открия Боян, защото ще ми липсва…….“, завършва посланието на Радослава.

About the Author :

Leave a reply